Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městské firmy vylepšily rozpočet o miliony korun

Letošní budějcký rozpočet vylepšily o miliony korun společnosti, v nichž má město významný majetkový podíl. Nejvíce do něj poslala Teplárna České Budějovice.

Teplárna vykázala přebytek 66,9 milionu korun i přesto, že na konci roku 2012 od ní odešel významný zákazník Bupak Mondi, který odebíral přes 20 procent produkce tepla. Valná hromada tak schválila minulý měsíc vyplatit na dividendách téměř 30 milionů korun.

„Město, které v teplárně vlastní osmdesátiprocentní podíl, získalo přes 20 milionů po zdanění, což představuje částku 43 korun na jednu akcii,“ vyčíslila předsedkyně finančního výboru městského zastupitelstva Petra Šebestíková (TOP 09).

Druhou příčku obsadila společnost .A.S.A. České Budějovice, v níž město vlastní pětadvacetiprocentní podíl akcií. Její hospodářský výsledek činil 15,6 milionu korun a celý se vyplatil na dividendách. Pro město to znamenalo příjem 3,3 milionu korun.

Společnost Správa domů, kterou vlastní město, měla zisk přes jeden milion. Částka 59 tisíc korun bude převedena do rezervního fondu, zbytek půjde na účet neuhrazené ztráty z minulých let.

V černých číslech skončilo i hospodaření společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic, taktéž ze sta procent vlastněné městem. Společnost dosáhla přebytku 720 tisíc korun, který půjde do sociálního a rezervního fondu.

Naopak v červených číslech skončilo v roce 2013 hospodaření Dopravního podniku města České Budějovice, jehož ztráta dosáhla 2,5 milionu korun a celá byla převedena na účet nerozděleného zisku minulých let.

Město loňský rok uzavřelo se ziskem přes 161 milionů korun. Příjmy činily přes 1,835 miliardy korun a výdaje téměř 1,674 miliardy. Letos zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet 1,919 miliardy korun, přičemž schodek, krytý financováním, je 258,8 milionu korun.

Zdroj: ČTK

Štítky peníze, rozpočet, město České Budějovice, městské firmy, Teplárna České Budějovice, Teplárna České Budějovice, a.s., České Budějovice, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské firmy vylepšily rozpočet o miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.