Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli počasí zájem o plavbu lodí klesl, výjimkou bylo Lipno

Plavební sezonu, která končí koncem října, negativně ovlivnilo počasí. Na orlické přehradě, stejně jako na horní Vltavě, ubylo turistů na palubách, pouze po lipenské přehradě jich lodě svezly více než vloni. Na objednávku většina plavidel jezdí do zámrzu. Na rybníku Svět plánují i vánoční plavby.

„Letošní sezona na Lipně byla velmi úspěšná. Od poloviny léta bylo hezké počasí a zlepšila se spolupráce s ubytovacími i turistickými zařízeními nejen na Lipně, ale i v celých jižních Čechách a Horním Rakousku. Prohloubili jsme také spolupráci s cestovními kancelářemi,“ řekla Hana Heschlová ze společnosti Lipno-line, která na lipenské přehradě provozuje lodě Vltava a Adalbert Stifter.

Lodě budou plout po Lipně do konce října. Do konce září svezly téměř 50 tisíc cestujících. Mnoho nových hostů na projížďku přilákala také česko-rakouská zemská výstava.

Loď Vltava jezdila v hlavní sezoně v severní části jezera, a to čtyřikrát týdně mezi Horní Planou a Černou v Pošumaví. Třikrát týdně plula takzvanou Lipno tour. Adalbert kroužil v jižní části.

Počasí negativně ovlivnilo sezonu na orlické přehradě. „Na Velikonoce padal sníh a hladina byla zamrzlá, květen a červen propršel, byly povodně, červenec horko a na konci srpna už zase počasí za moc nestálo. Turistů ubylo o zhruba 30 procent,“ řekl Jindřich Hospaska, ředitel společnosti Quarter, jež na vodním díle provozuje linkovou dopravu. Letos se podle něj mezi Orlíkem a Zvíkovem svezlo téměř 60 tisíc lidí.

Prakticky od 2. června byla plavba na horní Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Hněvkovickou přehradou zastavená a v celém úseku obnovena až 15. srpna. Povodeň zanesla koryto, nefunkční bylo obratiště lodí.

„Plavební komorou v Českém Vrbném letos proplulo 253 lodí s 1393 lidmi na palubách, vloni to bylo 975 plavidel,“ uvedl Jan Flíček z Povodí Vltavy. Plavební komorou v Hluboké nad Vltavou, která byla v provozu poprvé, proplulo 200 plavidel a 865 lidí.

Také na rybníku Svět v Třeboni se snížil počet pasažérů lodní dopravy. „Projevila se ekonomická krize i pokles lázeňské klientely,“ míní provozovatel Českobudějovické plavební Štěpán Machart.

Zdroj: ČTK

Štítky lodní doprava, jižní Čechy, počasí, Orlík, Lipno, Vltava, Svět, Třeboň, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, Svět (rybník), Adalbert Stifter, Velikonoce, Horní Rakousy, Jihočeský kraj, Povodí Vltavy (státní podnik), Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli počasí zájem o plavbu lodí klesl, výjimkou bylo Lipno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.