Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jméno Lanna: Nová možnost pro volný čas v Budějcích

Zvědavost nás Budějčáků už několik týdnů pokouší zajímavá prosklená novostavba u náplavky vedle Dlouhého mostu. „To bude další kapitanát, jako je v Českém Vrbném,“ dohadují se jedni. „Ba ne, to si někdo staví vilu u vody,“ tipují druzí. „Kdepak, to bude mít nějaký malíř, dole bude galerie a nahoře ateliér, to je jasné,“ říkají zasvěceně další.

Samá voda, samá voda! A aby začalo přihořívat, Budějcká Drbna nelenila a vydala se zjistit, co se za prosklenými zdmi skrývá. Vydala se za stavbou a objevila příběh určený jménem Lanna a myšlenkou, která spojuje tradici, jméno velké budějcké osobnosti a současnost.

Vyprávění o příběhu začíná u barového pultu, který tvarem i symbolickými vlnami dřevěných dílů připomíná lodní příď. Symboliku doplňují kulatá ´lodní´ okna a hlavně starý lodní telegraf. A nad hlavami nám teče řeka Vltava, samozřejmě také symbolicky ztvárněná designovými prvky a s efektním odrazem v prosklených plochách, kdy hrou světla evokuje zvlněnou říční hladinu a plynutí řeky.

„Ano, řeka, konkrétně Vltava, lodě, historie Vojtěcha Lanny, to jsou základní myšlenky konceptu našeho projektu, který právě vidíte,“ řekl Michal Borovka, který je jedním z těch, kteří mají tajemnou stavbu takzvané na svědomí.

„Jednoduše řečeno, už za několik dní otevřeme Budějčákům naši - a doufám, že i jejich - Kavárnu Lanna. Říkám kavárna, ale náš koncept je mnohem širší. Je zaměřen především na volný čas, chceme hostům nabídnout takovou oázu pohody u vody, u cyklostezky, zároveň kousek od centra města. Místo, kde budou moci posedět, vychutnat si nejen jídlo a pití, ale i pohled z kavárny a terasy na řeku, na Dlouhý most. Děti si budou moci užívat venkovní herní část, kde najdou nejen prolézačkovou loď, ale také houpačku, která je určena i pro handicapované děti. Na hosty s pohybovým handicapem jsme mysleli i při budování sociálního zařízení a bezbariérového přístupu do kavárny i při plánování parkovacích míst,“ dodal Borovka.

Jak vlastně celý nápad vybudovat právě Kavárnu Lanna vznikl?

„To, co vidíte, je výsledkem několika let, kdy jsme vymýšleli možnosti a ladili všechny detaily. Spojitost s řekou a Vojtěchem Lannou se vzhledem k lokalitě přímo nabízela a chtěli jsme vyjádřit obdiv, který si Lanna jistě zaslouží. A protože jeho jméno představuje vysokou historickou kvalitu, je i naším cílem kvalitu poskytovat. Ať už prostředím, tak službami, sortimentem.“

Služby... už jste naznačil, že budou v mnohém výjimečné. Na co se můžeme těšit?

„V plánu máme například půjčovnu loděk a v trochu vzdálenější budoucnosti máme připraveno něco, co v Budějcích není a pokud víme, ani nikdy nebylo, týká se také zábavy pro volný čas a nejbližšího okolí kavárny, ale zatím bych to zachoval jako tajemství.

K sortimentu - jak už jsem řekl, chceme nabízet opravdu kvalitu, takže máme například svou speciální edici kávy s názvem Káva Lanna, kterou si u nás budou hosté moci vypít, ale také budeme mít kávu balenou, kterou si mohou odnést domů. Navíc chceme každý měsíc ve spolupráci se známými cestovateli připravovat kávovou Cestu kolem světa, kdy hostům ve spojení s cestovatelskými zážitky nabídneme různé typy kávy z různých zemí světa.

Nabízet budeme samozřejmě pivo Budvar, ale chceme nabízet i zajímavá piva malých rodinných a soukromých pivovarů, jejich speciální edice. Dále výtečná moravská a rakouská vína, domácí limonády, kávové speciality, budeme mít i snídaňové menu, skvělé zákusky, čerstvé zeleninové saláty, sendviče.“

Zní to velmi příjemně, ovšem mnozí Budějčáci možná namítnou, že právě na tomto místě stávala nízká (a nevzhledná) budova veřejných WC. Tato ´služba´ pro Budějčáky zmizí?

„Samozřejmě, že ne. Bezplatné použití WC je jednou z podmínek, se kterou jsme pronájem pozemku od Magistrátu města České Budějovice získali.“

Tak to jistě Budějčáky uklidnilo a můžeme se vrátit k příjemným věcem. Už vlastně jen jedna otázka: Od kdy budeme moci Kavárnu Lanna navštěvovat?

„Kavárnu otevřeme začátkem května, na všechny se moc těšíme...“

Výborně! Tak Budějcká Drbna už ví, kam zajít za odpočinkem - na terasu Kavárny Lanna.

Kavárna Lanna

Neděle, 28. dubna 2013, 21:30

Kavárna Lanna
Kavárna Lanna

Štítky Kavárna Lanna, České Budějovice, volný čas, kavárna, Dlouhý most, České Vrbné, káva, Drbna.cz, Vojtěch Lanna mladší, malíř, ateliér, náplavka, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jméno Lanna: Nová možnost pro volný čas v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.