Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaký dopad budou mít ruské sankce na jihočeské podniky?

Ruské NE dovozu potravin ze zemí Evropské unie se nejvíce dotklo akciové společnosti Madeta. Měly by případné další sankce ze strany Ruska dopad i na ostatní jihočeské firmy, a pokud ano, tak v jakém rozsahu? Několika firem se Budějcká Drbna na tuto otázku zeptala.

„Čtyři pět let se snažíme dostat v co největších objemech na ruský trh, když se nám to podaří, a indexově to narůstá neuvěřitelně, z dvou set milionů korun bychom mohli být v příštím roce na třistamilionových tržbách, tak se to zhatí,“ řekl před několika dny generální ředitel Madety Milan Teplý.

Sankce se dotknou všech závodů Madety, do Ruska společnost vyvážela kromě nivy také sušené mléko, máslo, valnou většinu sortimentu tvrdých a plísňových sýrů, sýrových dortů, popřípadě i jogurtů, celkem asi dvou třetin portfolia výrobků společnosti. Žádní zaměstnanci ale propuštěni nebyli.

Kamiony s naloženými výrobky Madety se do České republiky vrátily hned poté, co Rusko zveřejnilo seznam zemědělských a potravinářských produktů, na které uvalilo embargo kvůli konfliktu na Ukrajině. „Vrátily se nám kamiony naložené našimi výrobky, mimo jiné skoro 15 tunami nivy. Měsíčně na ruský trh putovalo celkem 60 tun, na český pro porovnání 20 tun,“ uvedla mluvčí společnosti Marta Faktorová.

Vrácené bochníky Nivy se po rozbalení a následném nezbytném ošetření a kontrole přebalily z ruských do českých obalů a podařilo se je zobchodovat v tuzemských řetězcích. Výrobky s etiketami v azbuce, u nichž by přebalení bylo příliš nákladné, jako například porce nivy a sýrové dorty, se prodávají v podnikové kantýně. „Zájem je velký, denně se například v Budějovicích prodá tisíc kusů Zlaté nivy v porcích,“ dodala Faktorová.

Možné dopady existujících i potenciálních sankcí na (nejen) jihočeské zemědělce naznačila Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje: „Sankce ze strany Ruska se dotknou především producentů a zpracovatelů mléčných výrobků. A to nejen v přímých ztrátách, ale i v souvislosti s přebytkem produktů v ostatních zemích Evropské unie.“

Další jihočeské firmy jsou zatím v klidu

Například českobudějovická firma Bosch spol. s r. o. s Ruskem vůbec neobchoduje. „Plánované akce se tedy našich současných zakázek nedotknou a nebudou mít na nás vliv,“ potvrdila tisková mluvčí Barbora Schelová.

„Export KOH-I-NOOR Hardtmuth do Ruska tvoří asi 20 %. Export v rámci celého holdingu do této země není rozhodující. V případě zastavení našich exportních aktivit do Ruska bychom bohužel museli zde v Českých Budějovicích propustit asi 120 zaměstnanců,“ uvedl Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding a. s.

Jednatel jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý doufá, že se sankce Ruska nebudou týkat alkoholu. Letos totiž podnik, který ze 75 procent vlastní ruský holding Ladoga, chce vyvézt na tamní trh miliony lahví šumivého vína. Do nové linky na jeho výrobu investoval 55 milionů korun. Od července na ní rozjel dvousměnný provoz a přibral 19 lidí.

„Objevit se na seznamu může cokoliv, vyloučit se teď nedá nic. Ale myslím si, že se tam alkohol neobjeví, pro naši fabriku by to byla docela velká tragédie,“ řekl Nejedlý agentuře ČTK. „Začali jsme teď pro Rusko stáčet šumivá vína a do konce roku tam máme vyvézt čtyři miliony lahví, takže kompletně dvě směny jedou výrobu jenom pro Rusko,“ doplnil šéf likérky, kam z Itálie přijelo sto kamionů prázdných lahví a 50 cisteren vína. Z 90 procent jsou šumivá vína určená právě pro Rusko.

Pokud se sankce nedotknou alkoholu, v klidu může zůstat i pivovar Budějovický Budvar.

Zdroj: ČTK
Foto: Madeta

Štítky ruské sankce, Rusko, konflikt na Ukrajině, jihočeské podniky, Madeta, sankce, Evropská unie, Drbna.cz, alkohol, sekt, Milan Teplý, Josef Nejedlý, Koh-I-Noor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký dopad budou mít ruské sankce na jihočeské podniky?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.