Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Elektronické aukce šetří budějcké teplárně miliony

Letos zatím sedm, vloni deset a dohromady už téměř devadesát elektronických aukcí, po jejichž ukončení se nakoupilo zboží za víc než 160 milionů korun, uspořádala dosud Teplárna České Budějovice. Přineslo jí to úspory v milionech korun.

Firma e-aukce využívá k nákupu komodit, materiálu i služeb a dál jejich rozsah rozšiřuje. „Elektronické aukce šetří hlavně peníze, ale také zjednodušují a výrazně zrychlují výběrová řízení. To je mnohdy také k nezaplacení. Nehodí se sice na každou položku, není to tedy všelék pro nákup a jeho procesy, ale přínosy jsou nezpochybnitelné. Proto se jim systematicky věnujeme,“ říká Jaroslav Panoch, člen představenstva odpovědný za ekonomiku a obchod.

Teplárna transparentní e-aukce provádí už od roku 2005. Od konce roku 2011, kdy jejich využívání zakotvila i do firemní směrnice o výběrových řízeních, z nich udělala standardní nákupní instrument a běžnou součást procesu nákupu. Letos zatím takto nakoupila chemikálie a zemní plyn.

S každou další e-aukcí úspory porostou, protože dodavatelé mají o spolupráci zájem. Díky tomu například cena měřidel tepla klesla o 32 procent na 1,1 milion korun nebo laboratorního spektrofotometru o 35 procent na 200 tisíc korun. Nejvyšší úspory ale vznikají při nákupu zemního plynu, který tvoří jednu z hlavních vstupních komodit.

Princip e-aukce spočívá v zadání podmínek výběrového řízení s jasnou specifikaci, co firma chce, jaká má být kvalita nakupované suroviny nebo výrobku, a také přesně stanovenými obchodními podmínkami. Tím se optimalizují ceny srovnávaných nabídek a zároveň minimalizuje vliv technicky či jinak rozdílných nabídek.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Teplárna České Budějovice, elektronické aukce, e-aukce, levnější nákup, dražba, Teplárna České Budějovice, a.s., výběrové řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronické aukce šetří budějcké teplárně miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.