Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Domácnosti obchází podvodníci. Nabízí kontrolu kvality vody

Budějčáci můžou v těchto dnech potkat další vypočítavé obchodníky, kteří dorazí za nimi domů s nabídkou kontroly kvality vody z kohoutku a neprávem z nich lákají peníze.

V některých případech se podvodníci vydávají přímo za zaměstnance vodohospodářské společnosti ČEVAK, jindy naopak tvrdí, že provádějí celostátní kontrolu kvality pitné vody v jednotlivých bytech.

Společnost ČEVAK, provozující veřejný vodovod v Českých Budějovicích, přitom kvalitu pitné vody ze zákona garantuje. Její povinností je kontrolovat celý postup výroby a dodávky vody - od zdroje, přes úpravu až po dopravu vody ke konečnému odběrateli.

„Kontrola vody ‚na kohoutku‘ je klíčová, protože jako dodavatel vody ručíme za kvalitu vody u spotřebitele. Z tohoto důvodu provádíme pravidelné rozbory i na vodovodní síti v domácnostech, úřadech školách a podobně tak, aby potenciálně žádný z odběratelů nebyl z této kontroly vyloučen,“ říká hlavní technolog společnosti ČEVAK Jiří Stara.

„Naši pracovníci při takových kontrolách nikdy nevybírají peníze v hotovosti, protože jsou pravidelné odběry vzorků součástí ceny vodného a stočného,“ doplnila mluvčí společnosti Jitka Kramářová. Program kontrol schvaluje Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje a výsledky jsou jí pravidelně zasílány.

Pokud jste byli kontaktování firmou, která má zájem u vás provést odběr vody z veřejného vodovodu, je to čistě komerční záležitost zpravidla spojená s nabídkou dalších služeb či zařízení na takzvanou doúpravu vody. Vody, která předtím prošla přísně kontrolovaným procesem a splňuje veškerá zákonná kritéria kvality.

ČEVAK provádí ve svých akreditovaných laboratořích ročně několik tisíc chemických a mikrobiologických vyšetření vody v provozovaných městech a obcích. Veřejné vodovody kontroluje i krajská hygienická stanice. „Pokud má zákazník o kvalitě vody nějaké pochybnosti, může se obrátit na ni nebo i přímo na nás,“ doplňuje Jitka Kramářová.

Odběratel, u jehož dveří zazvoní člověk nabízející odběr vody, má hned několik možností, jak si ověřit, že se skutečně jedná o pracovníka vodárenské společnosti ČEVAK.

„Ve většině případů jezdí naši lidé viditelně označeným autem s logem firmy. Na sobě mají firemní oblečení. Zároveň jsou povinni prokázat se firemní průkazkou s fotografií. Na firemním průkazu je zároveň uvedeno i číslo občanského průkazu a naši zaměstnanci se v případě požádání musejí prokázat i občanským průkazem,“ radí mluvčí firmy ČEVAK.

ČTĚTE TAKÉ: „Máte ucpanou kanalizační přípojku,“ lhal lidem podvodník

Štítky kvalita vody, kontroly, ČEVAK, podvodníci, Krajská hygienická stanice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti obchází podvodníci. Nabízí kontrolu kvality vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.