Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar odmítl vydat ministerstvu požadované doklady

Zajímavý vývoj nabírá situace kolem národního podniku Budějovický Budvar. Po úvodních, převážně nepodložených a spekulativních informacích, které rozvířily vlnu dohadů, protestů a populistických i uklidňujících proklamací, přichází informace konkrétní.

Takovou informací je oficiální stanovisko vedení národního podniku Budvar, které dopisem oznámilo ministru zemědělství Petru Bendlovi, že právo na kontrolu respektuje, ale odmítá vydat požadované doklady ke kontrole, protože pověření k auditu obsahuje závažná pochybení a je v rozporu s právními předpisy.

Podle Budvaru není v pověření uveden důvod kontroly ani její časové rozpětí, v kontrolním týmu nejsou zaměstnanci ministerstva zemědělství. Dále Budvar podal námitku k osobě Tomáše Jindry, nově jmenovaného člena dozorčí rady a vedoucího člena kontrolního týmu.

Kontrola tak podle národního podniku nerespektuje pravidla, která ministerstvo zemědělství standardně stanovilo k provádění své zakladatelské činnosti. „Současně nás překvapuje, že do této kontroly nebyla vůbec zapojena dozorčí rada a ani úsek kontroly ministerstva, které jsou dle jednacího řádu dozorčí rady a z logiky věci samotné orgány, které ministerstvo pro své kontroly používá spolu s přizvanými externími experty. V tomto případě například dozorčí rada podniku nebyla vůbec informována,“uvedl Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V tiskové zprávě, kterou Budějcká Drbna obdržela, se dále uvádí: Všechna jednání s přizvanými externími experty z kontrolní skupiny jsou vedena ze strany Budvaru velmi korektně, jejich požadavky jsou podnikem evidovány a podklady podle nich připravovány. Podklady budou předány bezprostředně poté, kdy bude rozhodnuto o námitkách Budvaru, které musely být podle zákona vůči Pověření č. 02/2012/MZe vzneseny.

Ministr Bendl v reakci na zaslané stanovisko Budějovického Budvaru připomněl, že jedním z důvodů zadání kontroly byl fakt, že Budvar jako státní podnik nepodléhá zákonu o zadávání veřejných zakázek a státní kontrole, a to při řádově miliardových investicích do majetku a marketingu. V této souvislosti označil Budvar za „stát ve státě“, který zadává mnohamilionové zakázky bez legislativy, platné pro jiné subjekty.

Skutečnost, že Budvar se při rozhodování o investicích řídí jen svými, interními předpisy, potvrdil i Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru, který byl hostem pořadu Hyde Park na ČT 24. Mimo jiné vysvětlil i statut Budvaru, jehož stoprocentním vlastníkem je stát, přiblížil divákům systém hospodaření a mechanismy, které investiční postupy provází. Vyjádřil se také k otázkám možné privatizace, ochranným známkám a mnoha dalším souvisejícím námětům. V pořadu byl komentován i fakt, že Transparency International odmítla nabídku ministra Bendla ke spolupráci na kontrole, z důvodu „nevídané politizace“ této věci.

Štítky Budějovický Budvar, Petr Bendl, dozorčí rada, Petr Samec, Jiří Boček, Transparency International

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar odmítl vydat ministerstvu požadované doklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.