Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká Teplárna získala ocenění Bezpečný podnik

Akciová společnost Teplárna České Budějovice je letos zatím jedinou jihočeskou firmou, která získala titul Bezpečný podnik. Zařadila se tak mezi 72 českých společností, které toto ocenění vlastní.

„V moderním pojetí nejde jen o vlastní bezpečnost zaměstnanců a jejich zdraví, ale i ochranu životního prostředí a kvalitu práce. A v energetice, kde působíme, to není právě jednoduché zajistit. O to si ocenění víc vážíme. Pro nás to je stejně důležité téma jako finance a ekonomika,“ říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva teplárny. Ten ocenění převzal v závěru května v Opavě spolu s dalšími dvanácti podniky. Mezi nimi byly i Třinecké železárny, Osram ČR nebo Isolit - Bravo.

Teplárna, která je nejvýznamnějším výrobcem a dodavatelem energií v podobě tepla, teplé užitkové vody, páry a elektrické energie ve městě České Budějovice, první titul Bezpečný podnik získala už v roce 2006, ale dál ho neobhajovala.

Až nové vedení teplárny nastavilo nová pravidla řízení, jejichž cílem je trvalé zlepšování, které se bez dokonalého zvládnutí řady procesů neobejde. Tedy nejen výroby, vzdělávání zaměstnanců a vztahů se zákazníky, ale i bezpečnosti, ochrany zdraví při práci a životního prostředí.

„To je ve firmě, která má řadu tlakových, plynových, elektrických a zdvihacích zařízení, včetně drážní dopravy, velmi důležité. Každá chyba se tady vymstí,“ říká Ivan Šolar, bezpečnostní a požární technik.

Ten za stejně významné jako vůli a podporu vedení firmy pokládá i komunikaci se zaměstnanci, aby nový styl řízení vzali za svůj. Jinak by šlo pouze o technická opatření. „A prevence významně snižuje náklady a ztráty a zvyšuje bezpečnost,“ dodává Šolar.

Program Bezpečný podnik existuje od roku 1996 a vyhlašuje ho Ministerstvo práce a sociálních věcí. Titul platný tři roky pak vydává Státní úřad inspekce práce. V Česku se s platným oceněním nyní prokazuje elitní skupina 72 firem. V Jihočeském kraji jsou mezi nimi například Hochtief, ČZ Strakonice a Jaderná elektrárna Temelín.

Tisková zpráva

Štítky Teplárna České Budějovice, Bezpečný podnik, ocenění, Teplárna České Budějovice, a.s., Česko, Třinecké železárny - Moravia Steel, Opava, Jaderná elektrárna Temelín, ČZ a.s., Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Inspektorát práce, České Bud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká Teplárna získala ocenění Bezpečný podnik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.