Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Madeta loni zvýšila tržby o 875 milionů na 5,7 miliardy korun

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni i přes pozastavený export výrobků do Ruska, zvýšila meziročně tržby o 875 milionů korun na 5,7 miliardy korun. Zisk firmě proti roku 2013 mírně klesl, a to o 14 milionů na 204 milionů. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin.

Na hospodaření firmy měl přitom podle předsedy představenstva Milana Teplého pozastavený export do Ruska mimořádně negativní dopad. „Jednalo se o politické rozhodnutí ze strany EU a Ruska. Výsledkem je nasmlouvaný vysoký objem syrového mléka a mimořádná konkurence v uplatnění mlékárenských výrobků na tuzemském trhu,“ uvedl ve výroční zprávě. Smlouvy se zemědělci má Madeta dlouhodobé, uzavřené na čtyři roky až šest let.

V roce 2014 zpracovala Madeta podle mluvčí Martiny Faktorové 361 milionů litrů mléka, to je o sedm milionů meziročně méně. Firma je stále největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků v pěti závodech. V Českém Krumlově modré sýry, v jindřichohradeckém závodě zejména tvarohy, jogurty a dezerty, v Pelhřimově mléka, podmáslí a smetany, v Plané nad Lužnicí především másla a přírodní sýry. Ty vyrábí ještě závod v Řípci na Táborsku. Do budoucna by se počet závodů měl snížit na tři.

Export se na tržbách podílel zhruba sedmnácti procenty, meziročně klesl o procento. Hlavními vývozními artikly byly máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy EU a země v Asii.

Od roku 2007 vlastní 95 procent společnosti, jež zaměstnává 1460 lidí, Faltha Investment se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

Foto Madeta | Zdroj ČTK

Štítky Madeta, mléko, Rusko, Evropská unie, sýr, Milan Teplý, Asie, Libanon, Český Krumlov, Britské Panenské ostrovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madeta loni zvýšila tržby o 875 milionů na 5,7 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.