Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koh-i-noor Hardtmuth přesouvá výrobu z Číny zpět do České republiky

Společnost Koh-i-noor Hardtmuth, lídr v oblasti výroby a prodeje školních, kancelářských a výtvarných potřeb, po 11 letech opouští výrobní závod v čínském Nankingu. Důvodem jsou stoupající mzdové požadavky, zpřísňující se evropská legislativa i složité logistické plánování výroby. Konečné rozhodnutí o odchodu z Číny padlo v důsledku propadu prodejů v Rusku, které patří mezi nejdůležitější exportní trhy.

Firma v Číně vyráběla především levnější produkty, určené zejména pro asijský trh a pro hypermarketové řetězce. „Stoupající mzdové požadavky společně s neustále se zpřísňující evropskou legislativou a složitým logistickým plánováním výrobu značně komplikovaly,“ uvedl předseda správní rady holdingu Koh-i-noor Vlastislav Bříza.

Přesun výroby zpět do České republiky podle Břízy znamená, že nezbytné propouštění se bude týkat pouze čínských pracovníků. Zachování pracovních míst v České republice bylo hlavním důvodem zrušení výrobního závodu v Číně. „Z Číny se ale rozhodně nestahujeme, zůstane tam působit naše obchodní firma zajištující distribuci pro asijské trhy,“ dodal Bříza. O práci v Číně přijde asi stovka lidí, převážně v dělnických profesích.

Na čínském trhu má značka Koh-i-noor Hardmuth tradičně silné postavení, nejžádanější jsou tam umělecké a luxusní produkty vyráběné v České republice. Nejprodávanějším produktem v Číně jsou vodou rozmyvatelné pastelky řady Mondeluz.

Koh-i-noor, jehož historie se píše od roku 1790, každý rok vyrobí více než 250 milionů psacích potřeb. Jejich popularita a dobré jméno značky však přitahují i plagiátory a na trhu se často objevují falzifikáty.

Firma je jedním z nejstarších výrobců výtvarných, školních, hobby a kancelářských potřeb na světě. V současné době je vůbec největším výrobcem svého druhu ve střední a východní Evropě. Ochranná známka Koh-i-noor byla poprvé zaregistrována v roce 1894 a dnes je chráněna v 73 zemích světa. Společnost vyrábí a prodává více než 5000 různých produktů určených pro školní, kancelářské, technické a umělecké využití.

Koh-i-noor Hardtmuth je součástí skupiny Koh-i-noor holding, která měla v loňském roce obrat přes 3,5 miliardy korun a zaměstnávala přes 2500 zaměstnanců. Skupinu dále tvoří výroba pro zdravotnictví Gama Group, strojírenská divize Koh-i-noor Machinery tvořená nástrojárnami a lisovnami Ponas, Ronas a Formex a energetická divize Koh-i-noor Energy, jejíž součástí je například největší tuzemský obchodník s LPG Kralupol.

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com

Štítky Čína, výroba, Koh-I-Noor, Česko, Koh-i-noor Hardtmuth, Vlastislav Bříza, Rusko, Nanking, KOH-I-NOOR ENERGY a. s., GAMA GROUP a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koh-i-noor Hardtmuth přesouvá výrobu z Číny zpět do České republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.