Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První blok Temelína vymění čtvrtinu paliva

Pravidelná odstávka prvního bloku začne v sobotu v Jaderné elektrárně Temelín. V jejím průběhu energetici například vymění čtvrtinu paliva, zkontrolují chladicí věž nebo dokončí opatření ze zátěžových testů EU. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit v závěru srpna. Souběh odstávky s druhým blokem, kde pokračuje oprava odvzdušňovací trubičky parogenerátoru, dodávky elektřiny neovlivní.

„Od přenosové soustavy odpojí provozní personál první blok dnes ve 21 hodin. V sobotu se pak rozjedou odstávkové práce. K nejdůležitějším bude patřit kontrola všech 163 palivových souborů a následná výměna čtvrtiny paliva. Do skladu použitého paliva budou zavezeny další dva naplněné kontejnery. Aktuálně je zde umístěno 22 kontejnerů z celkové kapacity 152 skladovacích míst,“ říká tiskový mluvčí JE Temelín Marek Sviták.

Důležitou a pravidelnou činností každé odstávky jsou kontroly bezpečnostních systémů pro chlazení reaktoru. Na základě zkušeností z druhého bloku byly do odstávky dodatečně zařazeny i preventivní kontroly všech parogenerátorů. Materiálová kontrola čeká na chladicí věž číslo dva. Dohromady na dvanácti místech uvnitř a vně věže budou oborníci pomocí plošin pomalu sjíždět a přitom z různých míst odeberou vzorky materiálu. Jejich vyhodnocení je jedním z podkladů pro stanovení životnosti nátěru.

Odstávku elektrárna využije i k instalaci dalšího zařízení na likvidaci vodíku v budově, které chrání reaktor. Na druhém bloku bylo zařízení již instalováno. Provedení tohoto opatření udělá tečku za realizací více než čtyř desítek opatření přijatých v rámci zátěžových testů EU v roce 2011. V minulých letech v Temelíně rozšířili způsoby chlazení reaktoru, přidali další nezávislé zdroje výroby elektřiny pro klíčové bezpečnostní systémy nebo zlepšili vybavení a zázemí vlastní hasičské jednotky.

Na druhém bloku pokračuje odstávka pro opravu vnitřní netěsnosti parogenerátoru. Preventivně bylo rozhodnuto o výměně odvzdušňovacích trubiček i u ostatních tří parogenerátorů. Poté budou následovat těsnostní a tlakové zkoušky. Obnovit výrobu elektřiny by měl blok do konce července.

„Dodávek elektřiny se souběh odstávky bloků nedotkne. Odběratelé elektřiny to vůbec nepocítí, dodávky elektřiny budou zajištěny z jiných zdrojů. Ovlivněny nebudou ani dodávky teplé vody do Týna nad Vltavou. Ohřev vody bude zajištěn pomocí plynové kotelny, která slouží jako záloha právě pro případy, kdy jsou oba bloky mimo provoz,“ dodává Sviták.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,638 miliard kilowatthodin elektřiny.

Štítky elektřina, Jaderná elektrárna Temelín, palivo, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První blok Temelína vymění čtvrtinu paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.