Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mobily Huawei podle úřadů můžou obsahovat špionážní software

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před telefony značek Huawei a ZTE. Údajně můžou představovat bezpečnostní hrozbu.

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu," říká ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Toto tvrzení Huawei popírá a vyzývá úřad, aby místo pošpiňování jeho reputace předložil fakta. Kybernetická bezpečnost podle mluvčí české pobočky Huawei Magdy Teresy Partyky je a vždy byla hlavní prioritou firmy. A má dostatek prokazatelných zkušeností v Česku a po celém světě, které potvrzují, že její výrobky a řešení jsou bezpečné.

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Zařízení Huawei používají vedle některých ministerstev také například Správa Pražského hradu, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Správa železniční dopravní cesty nebo společnost Lesy ČR.

Spolupráci s Huawei zakázaly či omezují také některé další západní země. Obávají se toho, že její výrobky mohou obsahovat špionážní software.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mobil, smart phone, Huawei, špionáž, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Čína, Dušan Navrátil, Samsung, Česko, Správa železniční dopravní cesty, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobily Huawei podle úřadů můžou obsahovat špionážní software  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.