Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prazdroj od října zdraží část piv. Zvýšení cen plánují také další pivovary, zřejmě i Budějovický Budvar

Plzeňský Prazdroj zvýší od 1. října ceny některých piv, a to v průměru o 3,7 procenta. Zdražení se dotkne především balených i čepovaných ležáků. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nezmění. Informaci získala ČTK od některých největších odběratelů, kterým pivovar změnu už začal oznamovat. Zvýšení cen plánují i někteří další výrobci. Zdražovat bude humpolecký Bernard či pivovar v Náchodě. Výhledově si zákazníci zřejmě připlatí i za některá piva z Budějovického Budvaru.

Ležáky v lahvích a plechovkách i čepované ležáky zdraží Prazdroj zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 koruny za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Ceny výčepních piv v sudech a tancích se nemění, u balených desítek se zvednou pouze u některých značek. Cena nejpopulárnějších desítek Gambrinus a Radegast zůstane na současné úrovni.

Podle mluvčí Prazdroje Jitky Němečkové je zdražení piva reakcí na zvyšující se náklady. Cílem plzeňského pivovaru je také cenově odlišit desítistupňová, jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva, dodala.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu o 3,1 procenta, ale pouze balená piva. Ceny čepovaných piv se dva roky neměnily.

Změnu cen největšího českého pivovaru v minulosti kopírovala většina tuzemských pivovarů. A některé z nich ji plánují i letos.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, který je největším výrobcem piva na Vysočině, počítá se zvýšením cen v nejbližších týdnech a měsících. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška to bude kvůli rostoucím nákladům způsobeným situací na trhu.

Zdražení svých produktů v řádu desítek halířů zvažuje náchodský pivovar Primátor, který je největší v Královéhradeckém kraji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý dnes řekl, že by se tak mělo stát ještě letos. „Zdražovat budeme, otázka je odkdy a o kolik. Určitě to ale nebude k 1. říjnu," řekl Hlavatý. Zdražování podle něj souvisí s rostoucími náklady. „Klíčové suroviny letí nahoru, nevíme ale ještě, jaké budou ceny sladu, chmele, takže vyčkáváme," vysvětluje Hlavatý.

Pivo zdraží nejspíš příští rok i Budějovický Budvar. Několikaprocentní růst cen by se měl týkat zboží nabízeného v obchodech při slevových akcích. "Obecně jsem přesvědčený o tom, že ty promoční ceny jsou příliš nízké. V minulosti byly hodně nízké, teď bude potřeba nějakých dílčích změn," řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Podle něj ale nejde o reakci na zdražení cen piv Plzeňského Prazdroje.

Další z velkých českých pivovarů, pražský Staropramen, zatím nezdražuje. „Nicméně pro naše rozhodování o cenách budou zásadní finální informace o letošní úrodě po sklizni chmele a ječmene," uvedl mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, pivo, zdražení, Prazdroj, Plzeň, Budvar, pivovar, Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj, a. s., Pivovar Bernard, Náchod, Josef Hlavatý, Pivovar Staropramen, Pivovar Gambrinus Plzeň, Pivovar Radegast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prazdroj od října zdraží část piv. Zvýšení cen plánují také další pivovary, zřejmě i Budějovický Budvar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.