Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přírodní kámen je nenahraditelný materiál, říká spolumajitel kamenictví Jihokámen CB Roman Komrska

PR článek

Jako stavební materiál spolehlivě lidstvu slouží od starověku. Tuto odolnou, praktickou a krásnou přírodní surovinu používáme i dnes. Nevytlačily jej ani moderní technologie, ani současné módní materiály. Přírodní kámen je nesmrtelný a těší se značné oblibě. Jeho užití je přitom mnohem širší. O přírodních kamenech, trendech v kamenictví a o řemeslnících, kteří kamenům vdechují život, jsme si povídali s Romanem Komrskou z českobudějovického kamenictví Jihokámen CB.

Firma Jihokámen CB vznikla na začátku letošního roku a je o ní hodně slyšet. Pokud se ale nemýlím, na stejném místě bylo kamenictví i v předchozích letech?
Tradiční kamenictví na Pražské třídě má dlouholetou tradici. Původní provozovna patřila výrobnímu družstvu z Písku, na jehož tradici jsme od letošního roku navázali. Nevznikli jsme tedy na zelené louce. Za první půlrok jsme toho stihli poměrně dost – vytvořili jsme novou značku, zakoupili moderní kamenickou techniku, personálně posílili tým vlastních kameníků a rozšířili nabídku sortimentu. Postupně také modernizujeme celý areál. V těchto dnech dokončujeme unikátní venkovní expozici okrasných a dekoračních přírodních kamenů, užívaných především v zahradní architektuře. Zákazníci tak přímo v naší provozovně najdou inspiraci užití okrasných drtí, oblázků, valounů i solitérních kamenů. Naše kamenictví tedy postupně dostává novou tvář.    

Na co se specializujete?
Nabízíme kompletní služby a produkty v oboru a specializujeme se zejména na vlastní zakázkovou výrobu. Nechceme být jako některá jiná kamenictví, která se kvůli nedostatku zručných kameníků postupně přeměnila v pouhé prodejce levných unifikovaných výrobků z Číny. Naše vize je jiná, sázíme na osobní kontakt se zákazníkem s cílem vyřešit jeho individuální potřebu. Dokážeme zajistit celý proces zakázky – od odborné konzultace, přes výběr vhodného materiálu, zaměření, samotnou kamenickou výrobu až po montáž. Díky tomu naším zákazníkům šetříme spoustu času a peněz. Podílíme se také na realizaci větších zakázek, kde spolupracujeme s investory a architekty. 

Kde nakupujete přírodní kámen?
Pracujeme výhradně s kvalitním přírodním materiálem. Kámen, který máme v nabídce, nakupujeme přímo od českých a zahraničních výrobců. Dnes není problém mít k dispozici kameny z Brazílie, Itálie, Indie, Číny nebo třeba Norska. Díky tomu dokážeme velmi pružně reagovat na poptávku a našim zákazníkům nabízet kvalitní služby a široký výběr materiálů. Protože se jedná o zakázkovou výrobu, velká část materiálů se nakupuje přímo na míru zákazníkovi a jeho zakázce.

Podrobné informace o službách a produktech kamenictví Jihokámen CB zájemci najdou na webu www.jihokamencb.cz. Jsou tam také kontakty na zakázkovou kancelář a nezávazný poptávkový formulář. Přijďte se inspirovat krásou přírody do tradičního kamenictví v Českých Budějovicích.

Které produkty jsou mezi zákazníky nejžádanější?
Co do četnosti převažují služby a sortiment týkající se hřbitovní architektury, jako je zakázková výroba hrobek a pomníků nebo renovace a opravy hrobů. S rozšířením služeb se ale ten poměr mění ve prospěch dalších činností a produktů. Velmi žádané jsou například kuchyňské a koupelnové desky, parapety, obklady a dlažby z přírodního kamene a kamenické zakázky ve stavebnictví. Naše nabídka přírodních kamenů je opravdu pestrá a zákazníci si mohou vybírat z nepřeberného množství barevných variant a provedení žuly, mramoru, onyxu, pískovce atd. Přírodní kámen si člověk pořizuje na celý život, proto je důležité výběr neuspěchat vybrat si takový kámen, který bude se zákazníkem rezonovat a bude mu dělat radost.

A co okrasný sortiment?
Zájem o zahradní a dekorační přírodní kameny neustále roste. A není divu. Přírodní kámen je velmi praktický a dokonale odolává nepřízni počasí i zubu času. Plní nejen užitnou, ale také okrasnou funkci. Přírodní kámen získává stále větší oblibu v zahradách i díky neskutečné barevné a druhové pestrosti, která je dnes na trhu dostupná a své vysoké estetické hodnotě.

Okrasné kamenné prvky dodají každé zahradě výjimečný autentický ráz. Nezanedbatelnou vlastností „kamenné zahrady“ je její „bezúdržbovost“. Jednou vytvoříte něco krásného a následně si pouze užíváte tu neopakovatelnou atmosféru. Žádné doplňování mulčovací kůry, žádné dosypávání, pletí atd. Samozřejmě, přírodní kámen funguje skvěle v kombinací s rostlinami.

Máme nejširší nabídku zahradních kamenů v jižních Čechách a velký výběr dekoračních kamenů je skladem v naší provozovně nebo na externím skladu s dostupností několika dnů. Zkrášlit a zvelebit svou zahradu můžete velkými okrasnými valouny, menšími valounky, kamennými nášlapy, drceným kamenem nebo tzv. monolity, což jsou velké solitérní kameny, které dominují každé zahradě a tvoří samostatná umělecká díla. Zákazníci se mohou inspirovat v naší expozici.

V nabídce máte i designový kamenný nábytek?
Luxusní designový nábytek zatím není tak rozšířen, nicméně mezi architekty a designéry je velmi žádán. Milovnici výjimečného designu oceňují tento netradiční nábytek za jeho schopnost kombinovat barvy s jedinečnou kresbou kamene. Nabízíme např. originální kamenné stoly, konferenční stolky ale třeba i designové obklady stěn. Každý opracovaný kámen představuje originální umělecké dílo a zákazníci znovu objevují krásu a kvalitu přírodního matriálu.

Co je důležité pro úspěch v takto specializovaném oboru?
Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale na prvním místě jsou rozhodně zkušení mistři kameníci. Ačkoliv se technologie neustále vyvíjejí a zdokonalují, tradiční kamenictví s vlastní výrobou se bez kvalitních řemeslníků neobejde. Jsme proto velmi hrdí, že u nás pracují zruční kameníci s dlouholetou praxí a bohatými zkušenostmi. Samozřejmě je důležité sledovat trendy a novinky v oboru a pracovat se zkušenými návrháři a designery. Důležité je nebát se odlišit, být originální a umět zákazníkovi nabídnout i to, co si sám ještě neumí představit. I v tradičním řemesle jako je kamenictví se dají věci dělat netradičně.

Štítky byznys, Jihokámen, kamenictví, České Budějovice, materiál, řemeslo, zahrada, Čína, Písek, Itálie, Indie, Norsko, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní kámen je nenahraditelný materiál, říká spolumajitel kamenictví Jihokámen CB Roman Komrska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.