Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chlad z teplárny? V tropickém vedru dobrá volba, ale firmy i úřady tuto možnost teprve objevují 

Nejen v tropických dnech lidé ocení dodávky netradiční komodity Teplárny České Budějovice, kterou je chlad. Městská teplárna ho umí vyrobit a dodat zákazníkům stejně jako tradiční teplo, páru nebo elektřinu.

„Firmy, úřady, zdravotnická zařízení či hotely však centrální dodávky chladu teprve objevují. V jeho potenciál ale věříme. Už proto, jak se u nás zvyšuje počet tropických dnů. Statistiky jasně potvrzují zvyšující se oblibu klimatizací v České republice,“ říká Václav Král, předseda představenstva českobudějovické teplárny. Významnou roli může hrát i ekonomika.

Ve městě vloni teplárna prodala 152 gigajoulů chladu. Využívá ho hlavně Jihočeská univerzita v některých objektech jako je knihovna, rektorát nebo Filozofická fakulta. Další výroba chladu z páry probíhá v archivu krajského muzea. Teplárna úzce spolupracuje s dalšími významnými zákazníky. Jde o klienty, kteří ve městě připravují rekonstrukce svých stávajících budov či areálů nebo chtějí nahradit dožívající elektrickou klimatizaci. Jedná i s developery, připravujícími nové projekty.

Řešení to je hlavně pro velké budovy a objekty. Pro ně je centrální výroba chladu zajímavá, neboť významně šetří peníze za nespotřebovanou elektřinu, resp. velikost elektrického jističe. Pro mnohé je také důležitá bezhlučná a spolehlivá dodávka bez vibrací stejně jako nízké náklady na obsluhu a údržbu zařízení.

Od určitého výkonu jde o finančně zajímavou alternativu k dnes asi nejrozšířenějším elektrickým kompresorovým jednotkám, která dokáže náklady na chlazení snížit a nezatěžuje elektrickou přenosovou soustavu,“ říká Martin Žahourek, člen představenstva českobudějovické teplárny. Ta nabízí i technické poradenství včetně propočtů nákladů spojených s instalací, provozem a dodávkou na klíč. „Ideální je, když s dodávkou chladu počítá v projektu už projektant. Ale umíme řešit i rekonstrukce a modernizace. I o nich s některými zákazníky nyní debatujeme,“ dodává Martin Žahourek.

Přestože se chlad prozatím vyrábí a dodává pouze tři měsíce v roce, od června do konce srpna, možnosti jeho uplatnění jsou mnohem větší. K jeho dodávkám se totiž využívá běžná distribuční síť. Chlad se vyrábí u klienta v absorpční jednotce, která je napojena na standardní teplárenské rozvody. Přípojka do jednotlivých objektů tedy může sloužit jak k vytápění a přípravě teplé vody, tak k výrobě chladu, rozváděného dál do jednotlivých prostor a místností. Přitom lze využít parní i horkovodní přípojku.

 

Tisková zpráva | Foto teplarna-cb.cz

Štítky společnost, teplárna, chlad, České Budějovice, Václav Král, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlad z teplárny? V tropickém vedru dobrá volba, ale firmy i úřady tuto možnost teprve objevují   |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.