Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeští a čínští rybáři navázali vzájemnou spolupráci

Na pracovní návštěvu Jižních Čech v uplynulých dnech zavítali experti z Výzkumného institutu rybářství Čínské lidové republiky - ředitel institutu, profesor Lian Yu Shi a pracovník výzkumu Chitao Li. Během čtyřdenního pracovního pobytu navštívili Rybářství Třeboň, Střední školu rybářskou a vodohospodářskou Jakuba Krčína v Třeboni a Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický ve Vodňanech.

Návštěva čínských rybářských odborníků je prvním významným krokem k navázání spolupráce mezi jihočeskými a čínskými subjekty, které se zabývají výzkumem i chovem ryb. Vizi dlouhodobě připravované spolupráce nastínil ředitel Lian Yu Shi: „Stejně jako v České republice, respektive v Jižních Čechách, má rybářství i u nás v Číně velkou historickou tradici. Rybářství se v Číně rozvíjelo intenzivně už od starověku, o tom svědčí i první rybářská kniha Chov ryb, která pojednává o chovu kapra. Napsal ji Fan Li již v roce 473 před naším letopočtem. K chovu ryb jsou v Číně velmi dobré podmínky a to jak díky přírodním zdrojům - řekám, jezerům, tak díky zemědělské kultivaci krajiny - voda rýžových polích je pro chov ryb optimální. Produkce ryb je významnou částí čínského potravinářství a tady nacházíme mezi českým a čínským rybářstvím jeden velký rozdíl. Zatímco v Číně je průměrná spotřeba rybího masa 50 kilogramů na osobu a rok, v České republice je to jen 5 kilogramů.

V Číně je nejoblíbenější rybou amur, po něm pak tolstolobik, kapr a také oliheň, která se naopak v Čechách na stolech spotřebitelů téměř vůbec neobjevuje. „S prvním zmíněným rozdílem nepochybně souvisí i druhý rozdíl, který jsme při naší návštěvě zaznamenali. Zatímco třeboňské rybářství se v chovu ryb stále více drží tradičních postupů, čínské rybářství je výrazně industrializované tak, aby svou produkcí mohlo pokrýt spotřebu. I přes uvedené rozdíly považujeme začínající spolupráci zaměřenou na oblasti výzkumu i chovu ryb za oboustranně prospěšnou a věříme, že se nám podaří ji dále uskutečňovat,“ dodal profesor Lian Yu Shi s tím, že setkání s vedením Rybářství Třeboň a návštěva Střední školy rybářské a vodohospodářské v Třeboni a Výzkumného ústavu rybářského ve Vodňanech bylo velmi příjemné a podnětné.

Další fází rozvíjení spolupráce, na které se podílí velvyslanectví ČLR v České republice, vedení Rybářství Třeboň a českobudějovické V-Studio, by měla být návštěva jihočeských rybářských odborníků a výzkumníků v Čínské republice.

Tisková zpráva

Štítky spolupráce, rybářství, Třeboň, Vodňany, Čína, ryby, návštěva, výzkum, Česko, Jihočeský kraj, Jakub Krčín, Rybářství Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští a čínští rybáři navázali vzájemnou spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.