Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PRŮZKUM: Lidé stále raději platí kartou. Míst, kde by chtěli vidět platební terminál, přibývá

Nárůst transakcí prostřednictvím platebních karet je zřejmý, lidé by je navíc chtěli využívat daleko častěji. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mastercard. U některých obchodníků však spotřebitelé jen marně čekají na možnost jednoduše a bezpečně hradit služby. Díky chystaným projektům se ale v blízké době dá očekávat, že platební terminál bude k vidění i ve veřejném sektoru a u malých obchodníků.

Hned devět z deseti lidí vlastní alespoň jednu debetní nebo kreditní kartu, povětšinou bezkontaktní. Podle Masterindexu spotřebitelé v průměru dvakrát z deseti případů narazí na situaci, kdy chtějí kartou platit, ale obchodník to neumožňuje. Šedesát procent lidí proto říká, že nemožnost použití karty je dokonce důvodem k neuskutečnění nákupu. Více než polovině nakupujících také vadí, pokud obchodník stanoví limitní částku, od které je možné kartu používat.

„Nároky a očekávání spotřebitelů neustále rostou. Obchodníci by si také měli uvědomit, že lidé v případě placení kartami utrácejí více, a to zhruba o pětinu. Navíc takřka dvě třetiny osob přiznávají, že platí kartou častěji, pokud dostávají za tyto platby nějakou odměnu, například slevu nebo vouchery,“ říká generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Situace se pohla především ve veřejném sektoru, kde novela zákona o daňovém pořádku zkraje července letošního roku umožňuje výrazně rozšířit akceptaci platebních karet. Tendr už vyhlásila Celní správa, chystá se na něj například i Finanční správa. Moderní platební terminály s připojením na mobil jsou nyní dostupné i pro malé a střední podnikatele. Díky zavádění EET s připojením k internetu je přitom pořízení terminálu snadné.

Zájem o bezhotovostní placení je i u služeb mobilních operátorů, kurýrních společností nebo ve zdravotnictví. Například prostřednictvím aplikace Masterpass nebo přímo platební kartou už lze zaplatit za internetovou televizi O2, platební terminály mají od loňského roku i spediční dopravci DPD CZ a PPL. Počty plateb kartou za dobírku rázem vzrostly až o 180 procent, jak ukazuje průzkum. Zajímavostí by měla být v budoucnu také možnost platit kartou na velkých hudebních festivalech.

Stále více je znát využití platebních karet v konceptu Smart Cities. Četnost bezhotovostních plateb se za uplynulé tři roky zvýšila o polovinu. Hlavním inovátorem je v tomto ohledu Plzeň, přidávají se k ní však další velká česká města. Například ve středočeském Kolíně začne od pondělí 4. září fungovat Kolínská klíčenka, která bude multifunkční kartou pro žáky základní školy. Nabídne placení a správu obědů, vstup do areálu školy, platbu v MHD nebo vypůjčení knih. Další možnosti budou zároveň přibývat. 

Naopak příznivci hotovostního placení jsou podle průzkumu nyní rozděleni na polovinu. Zánik mincí a bankovek by nevadil 46 procentům dotázaných, stejně velká skupina je proti. Osm procent respondentů názor nemá. Přesto se však lidé cítí bezpečně s určitou částkou v peněžence. Průměrně jde o 1613 korun. Muži u sebe mají rádi 2000 korun, ženám stačí jen 1270 korun. 

Štítky transakce, platba, karta, MasterCard, Platební terminál, platební karta, spotřebitel, O2 Czech Republic, PPL, Celní správa České republiky, Finanční správa, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Lidé stále raději platí kartou. Míst, kde by chtěli vidět platební terminál, přibývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.