Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Táborská štičí líheň chystá zpracovnu ryb za deset milionů

Táborská štičí líheň Esox loni exportovala 1 100 tun ryb, roste jí vývoz do Polska a chystá novou zpracovnu ryb u středočeských Sedlčan. Líheň s 22 zaměstnanci, jimž letos vzrostly mzdy o deset procent, vyrobí ročně čtyři až osm milionů kusů štičího plůdku.

V Nedrahovicích u Sedlčan, kde má firma areál sádek, postaví příští rok za deset milionů novou zpracovnu ryb. „To je budoucnost prodeje ryb v České republice. Mám trošku obavu, že tradiční forma prodeje živého kapra na ulici v kádích je přežitá. Jsem pro tradice, ale lidé už jsou zvyklí na servis, který jim současná forma prodeje neposkytuje. Čím dál víc budou vyžadovat, aby byla ryba opracovaná, zabalená, popsaná,“ řekl pro ČTK ředitel a majitel společnosti Oldřich Pecha.

Společnost hospodaří na 650 hektarech rybníků v jižních, středních Čechách a v Praze. Vyprodukuje ročně 360 až 380 tun živých sladkovodních ryb, z toho tunu tržních štik. Vedle toho nakoupí kolem tisíce tun ryb od jiných výrobců, které přeprodá odběratelům v zahraničí.

Nejsme závislí jenom na výrobě štičího plůdku, už by nás neuživila. Za posledních deset let jsme extrémně expandovali do klasické rybářské výroby, koupili a pronajali rybníky, kde vyrábíme sladkovodní ryby všeho druhu: kapr, lín, amur, candát, štika,“ řekl Pecha, který řemeslo předává svému synovi.

Asi 80 procent ryb jde na export, ročně roste o pět procent. Firma vyváží hlavně do západní Evropy, stoupá zájem v Polsku. „Poptávka po našich kaprech jde nahoru, začíná ho být nedostatek. Kapr je venku víc ceněn než u nás, berou ho jako přírodní produkt,“ řekl Pecha. Líheň má i tři kamiony s termostabilními bazény a se zásobníky na kapalný kyslík.

Firmě loni stouply tržby z vlastní činnosti o tři miliony na 24,5 milionu korun, zisk před zdaněním klesl o milion na 3,5 milionu korun. Podle Pechy měla líheň tři miliony odpisů, před nimi byl zisk 6,5 milionu. Líheň je majetkově propojena s Rybářstvím Hodonín, jež hospodaří na 1 300 hektarech, loni koupilo dvě slovenská rybářství a chová tam například deset tun pstruha.

Podle Pechy je čím dál větší problém, že štiky z českých rybníků mizí. Když se štika narodí, takzvaně vykulí, prodá firma buď embryo - plůdek, nebo ho rozkrmí do velikosti tří až pěti centimetrů, který prodá za vyšší cenu. Ročně prodá 600 000 kusů rozkrmeného štičího plůdku.

Líheň vybudovala dva okruhy recirkulace vody včetně filtrace a UV lamp, letos opraví sádky. Firma má čtyři prodejny ryb, do táborské přijde 17 000 lidí ročně, další na Vánoce. Roční obrat v ní činí 5,5 milionu.

Štičí líheň v Táboře vznikla v roce 1950, vyrábělo se tam ročně až 36 milionu kusů plůdku. Pechova společnost ji koupila v privatizaci od Českého rybářského svazu. Věnuje se i plemenářské tradici kapra, dále produkci váčkového plůdku lína, rychleného candáta a kapra. Doplňkový je chov okrasných druhů kapra koi z Japonska, prvních 24 kusů se do Československa dostalo v roce 1972 díky Oldřichu Pechovi staršímu.

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky štika, líheň, ryba, plůdek, ryby, kapr, Nedrahovice, Polsko, Sedlčany, rybník, Česko, Rybářství Hodonín, Český rybářský svaz, z. s., místní organizace Bohumín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská štičí líheň chystá zpracovnu ryb za deset milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.