Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Temelíně zaváží palivo do reaktoru

Včera odpoledne začali temelínští technici zavážet palivo do reaktoru druhého bloku. Manipulace s palivem jsou plánovány do konce týdne. Ukončení odstávky aktuálně vychází na polovinu srpna.

Zhruba pět kilometrů ujede zavážecí stroj mezi bazénem skladování paliva a vedlejším reaktorem. Zavezení jednoho souboru trvá přibližně půl hodiny a vše se děje pod vodou pomocí dálkově ovládaného stroje. Za 17 let provozu jde o standardní manipulaci, přesto k ní energetici přistupují velmi zodpovědně.

„Maximální rychlost zavážecího stroje je 30 centimetrů za vteřinu a dopředu jsou naprogramovány souřadnice, podle kterých je každý palivový soubor zavážen,“ poznamenal mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. 

Celkem z bazénu do reaktoru energetici přesunou 163 palivových souborů. Veškeré manipulace jsou prostřednictvím kamer přenášeny do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Jaderné palivo je citlivý materiál a nepřetržité monitorování výměny nebo skladování je součástí bezpečnostních kontrol ze strany mezinárodních organizací,“ doplnil Sviták.

Zavezení paliva do reaktoru plánují energetici ukončit v závěru týdne. Vedle toho probíhá zpětná montáž turbíny. Jsou hotovy kontroly bezpečnostních systémů. Druhý blok je plánovaně odstaven od 17. května. Ukončení odstávky aktuálně vychází na polovinu srpna.

Foto archiv JE Temelín

Štítky Temelín, elektrárna, ČEZ, palivo, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně zaváží palivo do reaktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.