Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Temelíně vyvezli z reaktoru palivo, teď ho čeká kontrola

Všech 163 palivových souborů vyvezli technici Jaderné elektrárny Temelín z reaktoru druhého bloku. Vyvážení trvalo čtyři dny. Nyní bude každý soubor pečlivě zkontrolován.

Přibližně půl hodiny trvá vyvezení jednoho palivového souboru z reaktoru. Za tu dobu urazí dálkově ovládaný zavážecí stroj pouze několik metrů mezi reaktorem a vedlejším bazénem pro skladování. Tříčlenná obsluha přitom pomocí speciální kamery sleduje každý centimetr pohybu. Vše se děje pod vodou, která palivo chladí a odstíní i radioaktivní záření.

Ted čeká každý palivový soubor podrobná kontrola. Sleduje se těsnost a geometrie paliva. Zpět do reaktoru se vrátí 120 a ty budou doplněny 43 novými soubory. Každý palivový soubor má přesně stanovené místo. Důvodem je rovnoměrné rozložení výkonu reaktoru,“ řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Palivové soubory, které se již nevrací do reaktoru, zůstávají přibližně deset let v bazénu skladování vedle reaktoru. Poté jsou ve speciálních kontejnerech převezeny do skladu použitého paliva, který je od roku 2010 v provozu v areálu elektrárny. Tady mohou být umístěny až 60 let.

Odstávka bloku není pouze o výměně paliva. Celkem harmonogram obsahuje přes 10 tisíc činností. Součástí je řada kontrol a revizí, které mají ověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz. Kontrolují se bezpečnostní systémy, turbína a velká modernizace probíhá na kompenzátoru objemu,“ dodal Sviták.

Na jejich zajištění odstávkových prací se podílí přibližně tisícovka pracovníků ČEZ včetně dodavatelů.

Od začátku roku vyrobil Temelín 7 128 411 MWh elektřiny.

Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, elektrárna, ČEZ, palivo, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně vyvezli z reaktoru palivo, teď ho čeká kontrola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.