Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zákaz prodeje o Velikonocích porušily tři obchody. Všechny v jižních Čechách

Pouze tři velké obchody z téměř tří stovek kontrolovaných o Velikonočním pondělí porušily zákon a měly v tento sváteční den otevřeno. Ve všech třech případech se jednalo o kontroly na základě podnětů spotřebitelů a všechny Česká obchodní inspekce odhalila v jižních Čechách.

Česká obchodní inspekce v souvislosti se zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě provedla o Velikonočním pondělí 17. dubna celkem 279 kontrol.

„Tři prodejci tento zákon porušili a prodávali v provozovnách, které měly mít podle zákona v tento státní svátek zavřeno. Ve všech třech případech se jednalo o kontroly na základě podnětů spotřebitelů. S těmito třemi prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat také o výši pokuty. Ze zákona lze uložit sankci až do výše jednoho milionu korun, v případě opakovaného porušení až pět milionů korun," uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Frölich 

V jednom případě se zjištění týkalo maloobchodního prodeje použitých náhradních dílů v Českých Budějovicích. Ve druhém případě šlo o provozovnu na tržnici ve Studánkách v jižních Čechách, která nabízela převážně textil a obuv, dále pak domácí potřeby a autodoplňky. Ve třetím případě se také jednalo o provozovnu na tržnici v jihočeských Studánkách s podobným typem sortimentu. Názvy konkrétních subjektů může Česká obchodní inspekce zveřejnit až po nabytí právní moci rozhodnutí.

„Kontrolovány byly prakticky veškeré typy provozoven, tedy například supermarkety, hypermarkety, ostatní maloobchodní prodejny jako zahradnická centra, autobazary, prodejny nábytku, autoservisy s prodejem doplňkového zboží, stavebniny, výdejny internetových obchodů, dále autobazary a bazary-zastavárny a další," podotkl mluvčí.

V souvislosti se státními svátky, kdy mělo být zavřeno, eviduje Česká obchodní inspekce od 28. října loňského roku již sedmnáct případů porušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.  

Obchody musí podle nového zákona zavřít v kalendářním roce o osmi svátcích. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Na druhou stranu ale musí zavřít zastavárny, bazary a sběrny bez ohledu na velikost. 

Letošním prvním svátkem, kdy musely mít zmiňované prodejny zavřeno, byl Nový rok, Velikonoční pondělí bylo druhým takovým svátkem v tomto roce. Další státní svátek s povinně zavřenými obchody, podle zákona o prodejní době, bude 8. května.  Pak to budou: 28. září – Den české státnosti, 28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu, 24. prosince – Štědrý den (prodejní doba omezena do 12 hodin), 25. prosinec – 1. svátek vánoční, 26. prosinec – 2. svátek vánoční.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchod, Jihočeský kraj, Česká obchodní inspekce, Velikonoce, Velikonoční pondělí, státní svátek, svátek, Štědrý den, Studánka, Den české státnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz prodeje o Velikonocích porušily tři obchody. Všechny v jižních Čechách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.