Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Temelín dokončil návoz jaderného paliva pro druhý blok

Přesně 43 palivových souborů vymění Temelín během odstávky druhého bloku. Ta začne ve druhé polovině května a v těchto dnech dokončili energetici návoz čerstvého paliva.

Energetici palivo naváželi od začátku roku. Transportů proběhlo hned několik. Z výrobního závodu ruské korporace TVEL palivo urazilo několik tisíc kilometrů. Částečně letecky, částečně po silnici. Vše pod přísným dozorem. O trase a termínech věděl omezený okruh prověřených lidí. Zvýšená radiační opatření nebyla potřeba. Radioaktivita čerstvého paliva je totiž srovnatelná s přírodním pozadím. „Konkrétní termíny, trasa nebo způsob zajištění nejsou z taktických důvodů veřejnou informací. Z hlediska radioaktivity není čerstvé palivo nebezpečné, jde ale velmi drahý a strategický materiál,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

Palivo se přepravuje ve speciálních ocelových kontejnerech. Ty odolají ohni, vodě, pádům z výšek nebo nárazům. Jejich klíčovým prvkem je akcelerometr. Z něj jde zjistit, zda během přepravy nedošlo k nadměrnému nárazu, který by mohl přepravované palivo poškodit.

Speciální policejní doprovod opouští palivo až v areálu elektrárny. Až zde si ho totiž přebírají energetici. Kontroluje se počet, pečetě nebo akcelerometry. Pak už jde palivo z kamionu na pozici ve skladu.

Od loňského roku ČEZ v Temelíně drží zásoby minimálně na dva roky provozu. „I když z hlediska dodávek paliva máme s výrobci dobré zkušenosti, tak loňské navýšení zásob bezesporu znamenalo posílení energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 metrů a váží zhruba 750 kilogramů. Celkem je v reaktoru asi 86 tun paliva. Palivo zůstává v aktivní zóně obvykle čtyři roky. Ročně se tedy vymění čtvrtina paliva.

Tisková zpráva

Štítky palivo, Jaderná elektrárna Temelín, TVEL, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín dokončil návoz jaderného paliva pro druhý blok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.