Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Trhových Svinech dělají brýle pro NASA i britskou královnu

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), hollywoodské hvězdy i britská královna jsou mezi zákazníky firmy A. Schmied, která v Trhových Svinech na Českobudějovicku vyrábí brýle. Dceřiná společnost firmy Silhouette vyrábí dioptrické, sluneční a sportovní brýle značek Silhouette a Adidas. Loni vykázala neauditovaný zisk před zdaněním asi devět milionů korun, meziročně vzrostl o pět procent. Silhouette měla loni obrat 4,05 miliardy korun.

V Trhových Svinech, kde společnost působí od roku 1995, zaměstnává 350 lidí, přes 80 procent z nich tvoří ženy. Platy jim letos vzrostou téměř o pět procent. Skoro polovina firemní produkce se dělá v jižních Čechách, zbytek v rakouském Linci, kde firma roku 1964 vznikla a odkud se z hlavního skladu vozí brýle do celého světa. Na export jde 97 procent výrobků.

Nejdůležitější vývozní země jsou USA a Německo, kam směřuje více než polovina produkce. V Rakousku firma prodá tři procenta výrobků.

„Amerika je pro nás extrémně důležitá, největší zákazník. V Evropě jsme poslední roky cítili ekonomickou nejistotu v jižních zemích. Těžké to bylo v Itálii, není to lehké ve Španělsku, kde kupní síla slábne. Spadáme do kategorie vysokých cen, asi jako v automobilovém průmyslu Mercedes, BMW a Audi. A když jako ve Španělsku nemá 30 procent mladých lidí práci, nemají ani dost peněz, aby si koupili dražší brýle," řekl jednatel firmy A. Schmied. Walter Stütz.

Firma dělá tři značky brýlí. Základní je Silhouette, jichž loni vyrobila 1,2 milionu, z 95 procent se dělají z titanu. Licenční smlouvu má A. Schmied se společností Adidas, pro tu loni vzniklo 800 tisíc brýlí. Od loňského roku vyrábí novou značku Neubau, levnější, s níž chce oslovit mladší lidi. Loni jich udělala 200 tisíc kusů.

Společnost dodává brýle řadě osobností. Titanové od ní koupila NASA pro astronauty, kteří letěli v roce 2000 na Měsíc. „Jsou velmi lehké, elastické, ani je člověk necítí. Na jedny bylo třeba 150 pracovních kroků, ročně jich vyrobíme přes sto tisíc. Udělali jsme jedinou chybu, že jsme si je nenechali patentovat. V Asii nás kopírují, ale kvalita je nesrovnatelná," řekl Stütz.

Titanové bezobroučkové brýle od firmy nosí herci Brad Pitt, Daniel Craig, Julia Robertsová, zpěvák Elton John. Sportovní používají třeba fotbalisté Realu Madrid. „Fanouškem plastových brýlí Silhouette je i britská královna, má jich od nás doma mnoho," řekl Stütz.

Jihočeský areál firma poslední léta zvětšila. Před měsícem postavila firma v Linci za šest milionů eur halu, kde vyrábí skla do brýlí, což dosud nedělala. „Optici si pak mohou objednat vše od nás," řekl Stütz. Jedny brýle vznikají zároveň v Trhových Svinech a v Linci, mezi městy jezdí denně kamion. „Jeden produkt pochází z obou míst, to je zvláštnost proti jiným firmám," řekl jednatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky brýle, NASA, Adidas, okres České Budějovice, Linec, USA, Španělsko, Brad Pitt, Julia Robertsová, Elton John

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarka Klímová

Reklama té oklama.zoufaly čin.lidi jsou za lopaty za bidny plat

Pátek, 24. března 2017, 22:24Odpovědět

V Trhových Svinech dělají brýle pro NASA i britskou královnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.