Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodohospodáři na jihu Čech řešili od začátku roku dvojnásobek poruch

Jen poruch na hlavních vodovodních řadech od začátku letošního roku opravovali vodohospodáři na jihu Čech už celkem 357. Ve srovnání s minulými lety je to téměř dvojnásobek výjezdů. Loni ve stejném období řešili 233 poruch.

„Poruchy pravděpodobně souvisely se silnými lednovými mrazy. Prudký pokles teplot totiž způsobuje nerovnoměrný tlak zeminy na vodovodní potrubí, které potom praskne. Stejná situace se opakuje při oblevě, kdy začne zem opět pracovat," řekl Lubor Tomanec, provozní ředitel společnosti Čevak,Tato firma provozuje vodohospodářskou infrastrukturu, zejména úpravny pitné vody, vodovodní a kanalizační sítě a čistírny odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje, části Plzeňského kraje a Kraje Vysočina. .

Poruchy se objevovaly na celém území jižních Čech. Na některá místa vyjížděli vodohospodáři opakovaně, například v Budějovické ulici v Táboře opravovali na krátkém úseku vodovodního řadu tři poruchy najednou. „Přestože případů poškozeného potrubí bylo skutečně hodně, všechny se dařilo rychle opravovat. To bylo důležité zejména v situacích, kdy jsme museli přerušit dodávky pitné vody pro obyvatele, protože silné mrazy v některých dnech nedovolovaly použít pro náhradní zásobování cisterny,"  podotkl Tomanec.

Kvůli mrazu a následné oblevě stoupl také počet poškozených vodoměrů. Letos jich dosud jejich majitelé nahlásili 122, loni asi sto. Toto číslo podle Lenky Zimmelové z útvaru marketingu a komunikace společnosti Čevak ještě poroste s tím, jak se budou lidé vracet na chaty a chalupy. „Pokud vodoměr zamrzne, v lepším případě praskne jen jeho vrchní sklíčko. Řešili jsme ale i situace, kdy voda vytopila prostory, kde bylo zařízení umístěno," uvedla Zimmelová. 

Zdroj ČTK

Štítky vodní hospodářství, Česko, pitná voda, mráz, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Kraj Vysočina, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři na jihu Čech řešili od začátku roku dvojnásobek poruch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.