Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chladný závěr roku pomohl loni teplárně zvýšit prodej tepla

Teplárna České Budějovice za rok 2016 prodala 1 573 TJ tepelné energie, nejvíc za poslední tři roky. Příčinou zvýšené poptávky po odběru tepla byly chladné měsíce na konci roku, kdy během října, listopadu a prosince 2016 prodej tepla meziročně vzrostl o 24 procent na 585 TJ. V jihočeské metropoli byla v této době průměrná teplota 3,77 °C, zatímco ve stejném období předloni 6,73 °C.

„V topné sezoně má počasí na prodej tepla zásadní vliv. Úměra je jednoduchá – čím je chladněji, tím prodeje rostou a naopak. Letošní mrazivý leden toho byl důkazem. Pro ekonomiku firmy je však neméně důležitý i její efektivní provoz, řízení nákladů a postupná modernizace distribučních sítí a zařízení,“ říká Václav Král, předseda představenstva teplárny. Ta v lednu prodala díky mrazům meziročně o zhruba 20 procent, tedy asi o 58 tisíc GJ tepelné energie víc, než v lednu 2016. Zatímco tehdy byla v Českých Budějovicích průměrná teplota  -0,40°C, letos -4,7 °C.

„Chladné dny podle předpovědi meteorologů ještě chvíli potrvají, ale sluneční svit už místy v bytech i kancelářích pozitivně ovlivňuje tepelnou pohodu. Pak je dobré, pokud to jde, si příjem tepla v místnosti regulovat a racionalizovat tak své náklady,“ připomíná Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva, že současná topná sezona bude pro spotřebitele finančně náročnější než během mírných zim. Zdůrazňuje přitom, že klíčem k úsporám tepla jsou především dobře nastavené otopné soustavy, které původní vnitřní teplotu udrží. „Proto také vlastníkům domů či developerům a projektantům nabízíme odbornou pomoc a podporu. Zateplení objektů snižuje tepelné ztráty, ale na úspory tepla má největší vliv právě správné a úsporné vytápění. Naším cílem je především spokojený a stabilní zákazník, který ocení dodanou službu. Pouhá orientace na objem prodané tepelné energie by byla z naší strany krátkozrakostí“ dodává.

Přestože je současná topná sezona provozně náročná, počet oprav se ani v mrazech nijak nezvýšil. Člen představenstva Martin Žahourek to vysvětluje pravidelnou revizí sítí a jejich údržbou mimo topnou sezonu. „Projevuje se zde i nahrazování parovodů moderními horkovody,“ dodal.  

Pro srovnání – českobudějovická teplárna v roce 2015 celkem prodala 1 468 TJ tepelné energie a v roce 2014 pak 1 476 TJ. Přes polovinu produkce odebraly průmyslové podniky a další instituce, organizace a firmy. Zbývající část připadá na více než 28 tisíc domácností.

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky teplo, České Budějovice, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladný závěr roku pomohl loni teplárně zvýšit prodej tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.