Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Za provozu v srdci temelínské jaderné elektrárny kalibrovali měřidla

Přísná bezpečnostní opatření a řada povolení, ale také preciznost a opatrnost jsou spojené se vstupem k jadernému reaktoru. Přímo za provozu se vydala do srdce temelínské jaderné elektrárny čtyřčlenná skupina pracovníků. Důvodem byla kalibrace měřidel. V blízkosti reaktoru strávili hodinu a obdržená dávka byla srovnatelná s hodinovým letem.

K reaktoru za provozu povoluje ČEZ vstup ve výjimečných případech pouze několikrát ročně. Zpravidla jsou důvodem různé kontroly a kalibrace. I tak je ale po celou dobu ochranná budova temelínského srdce, kontejnment, hermeticky uzavřena.

„Do ochranné budovy kolem reaktoru se jde přes dvojité dveře. Vnitřní jdou otevřít až po zavření vnějších a ověření jejich těsnosti,“ poznamenal mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Každý z pracovníků nafasoval respirátory, rukavice a tři druhy dozimetrů pro měření dávky. Samozřejmostí byly žluté kombinézy, helma, boty s pevnou špičkou a především doprovod dozimetristy, který sledoval radiační situaci. Tím ale bezpečnostní nároky zdaleka nekončily.

„Každých 15 minut se musí hlásit na blokovou dozornu, musí umět otevřít nouzový východ, mít u sebe záložní světlo a po vstupu udělat zkoušku těsnosti vnějších dveří,“ představil hlavní povinnosti Ondřej Češka, vedoucí provozu temelínské elektrárny.

Z hlediska teploty i radiace panují na reaktorovém sále podobné podmínky jako například na brazilské pláži Guarapari, tedy o něco vyšší teplota zhruba 40 stupňů Celsia a přibližně desetkrát nižší radiace.

„U jedoucího reaktoru jsem byl už několikrát. Vím, co mě čeká a že je to tady bezpečné. Nepříjemný je hlavně průchod mezi vnitřními a vnějšími dveřmi při vstupu k reaktoru. Je to malý a uzavřený prostor s těžko dýchatelným vzduchem,“ uvedl vedoucí skupiny Jiří Babka z I&C Energo.

Za provozu mohou být technici u reaktoru maximálně tři hodiny. Čtyřčlenná skupina využila časový limit pouze z třetiny. Na kalibraci měřidel hladiny v záložní nádrži pro doplňování vody do reaktoru jim stačila jenom hodina. „Po návratu vedla cesta pracovníků nejprve do občerstvovacího koutku, aby doplnili tekutiny," podotkl mluvčí Sviták.

Foto JE Temelín

Štítky ČEZ, I&C Energo, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Za provozu v srdci temelínské jaderné elektrárny kalibrovali měřidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.