Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chladné počasí pomohlo Temelínu k měsíčnímu rekordu

Téměř rok a půl by vystačily jihočeské domácnosti s lednovou výrobou temelínské elektrárny. Hodnota 1,627 miliónů MWh navíc představuje nejvyšší měsíční výrobu jihočeské elektrárny od začátku provozu v prosinci 2000. Pomohlo především mrazivé počasí, kdy se lépe ochlazuje voda v chladicích věžích.

Pára stoupající ze všech čtyř chladicích věží značí, že oba bloky jaderné elektrárny jedou na plný výkon. Potvrzuje to i tiskový mluvčí elektrárny. „Oba bloky jedou naplno. Výkon druhého bloku je přibližně o deset megawatt vyšší. Z prvního bloku totiž vytápíme vlastní areál a nedaleký Týn nad Vltavou,“ poznamenal Marek Sviták.

Každopádně i přes dobrý vstup do nového roku je vedení elektrárny pro jakékoli předpovědi velmi opatrné. „V lednu se nám dařilo, ale pořád nás letos čeká ještě jedenáct měsíců. Navíc turbínu druhého bloku ve spolupráci s výrobcem velmi pečlivě sledujeme. Je citlivá na změny parametrů a proto třeba regulační služby pro stabilitu přenosové soustavy nabízíme pouze z prvního bloku,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel JE Temelín Skupiny ČEZ.

Pro celkové výrobní výsledky bude podle temelínského ředitele klíčová odstávka pro výměnu paliva. Ta začne na druhém bloku ve druhé polovině května a ČEZ ji plánuje na necelé tři měsíce. Odstávky prvního bloku začne až v samotném závěru roku.

Nejvyšší denní výroby dosáhly oba temelínské bloky v pondělí 30. ledna a to konkrétně 55 689 MWh, naopak nejméně pak v pátek 13. ledna, kdy z jihočeské elektrárny odešlo do sítě 52 104 MWh.

Štítky výroba, elektrárna, Temelín, ČEZ, Týn nad Vltavou, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chladné počasí pomohlo Temelínu k měsíčnímu rekordu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.