Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blatenská ryba odhadla škodu za ptačí chřipku na milion korun

Firma Blatenská ryba, která kvůli ptačí chřipce přišla o 6500 kachen, požádá stát o kompenzaci. Škodu odhaduje na milion korun, řekl jednatel firmy Jiří Bláha. Problém s odbytem násadových vajec řeší státní podnik Mezinárodní testování drůbeže z Ústrašice na Táborsku. V kraji je šest ohnisek nákazy, nejvíc v Česku.

Blatenská ryba přišla minulý týden v chovu v Řitovízi na Strakonicku o 6500 kachen, tedy přibližně o 20 tun masa. Drůbež kvůli nákaze ptačí chřipkou vybili veterináři. Nákazu nejspíš způsobila kontaminovaná sláma, kterou chovatelé kachnám podestlali. „Během příštího týdne budeme mít všechny podklady, a potom budeme zpracovávat žádost (o náhradu). Škoda se bude blížit jednomu milionu korun,“ řekl Bláha. Společnost má 25 tisíc kachen, tři odchovny a dvě hejna chovných kachen. „Příští týden budeme dávat něco na porážku, chov je v pořádku, žádné známky nákazy se neukazují,“ dodal jednatel.

Problém řešil i podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) Ústrašice na Táborsku, v němž je 36 tisíc kusů drůbeže. Dodržuje mimořádná opatření, je v dozorovém pásmu ohniska u Soběslavi. „Museli jsme dělat posuny líhnutí mezi odběrateli, dát jim třeba o dva dny dříve kuřata, ale všechno jsme zvládli. Jediný problém je, že 30 tisíc násadových vajec určených na líhnutí dáváme na zpracování jako konzumní. Tratíme tři koruny na vejce, tržby se sníží o 100 tisíc korun,“ řekl ředitel MTD Vlastislav Machander.

Zvířata jsou zavřená v halách. MTD zvýšil dezinfekci a zareagoval i na zjištění, že chřipka se do chovů na Strakonicku a Prachaticku dostala ze slámy. „U vodní drůbeže, kde máme jinak slámu, používáme teď převážně hobliny, které jsou sterilní. U kuřat používáme rašelinu, slámu jsme raději dočasně vynechali,“ uvedl Machander. Roční tržby firmy podle něj činí 40 milionů korun, produkuje dva miliony vajec za rok.

V ochranném a dozorovém pásmu ohnisek ve Vlachově Březí na Prachaticku a v Ledenicích na Českobudějovicku, kde ve středu veterináři utratili nemocná zvířata, jsou dvě desítky komerčních chovů. Řekl to ředitel krajské veterinární správy František Kouba. Těsně mimo pásmo je i českobudějovický závod Záruba Food, který zpracovává vejce a za rok 2015 měl celkové výnosy 234,9 milionu korun.

„S nimi komunikujeme. Ptačí chřipka má i velký dopad na obchod: země jako Ukrajina a Srbsko se už ozývají, že přestanou z tohoto regionu brát výrobky. V Ústrašicích měli nasmlouváno, že dodají na Slovensko do Nitry několik várek jednodenních kuřat, po deseti tisících, a nejde to tam, musí hledat náhradního odběratele,“ řekl Kouba.

Štítky ptačí chřipka, vejce, kachna, Jiří Bláha, Mezinárodní testování drůbeže, okres Tábor, Ústrašice, Blatenská ryba, Česko, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blatenská ryba odhadla škodu za ptačí chřipku na milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.