Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín se chce spoléhat především na sebe, zaměřit se na bezpečnost a přijmout nové lidi

Dokončit zavádění nového systému řízení a kontroly dodavatelů, zaměřit se na bezpečnost a pokračovat v náborech nových lidí. A vše směřovat k obnově provozní licence při splnění požadavků a podmínek nového atomového zákona, který přinesl řadu změn, a to jak technických, tak organizačních. To jsou letošní priority Jaderné elektrárny Temelín.

Lepší kontrolu nad klíčovými činnostmi mají přinést změny, které ČEZ v Temelíně odstartoval v minulém roce. Zatím energetici provedli změny v organizačním uspořádání, posílili kontroly dodavatelů, upravili smlouvy a přijali osm desítek nových lidí. Podle temelínského šéfa je zavádění změn v polovině. Kompletně má být nový systém připraven v závěru letošního roku.

Cílový stav pro nás znamená, že klíčové činnosti jako například nedestruktivní kontroly zařízení budeme zajišťovat sami nebo prostřednictvím dceřiných společností ČEZ. Nám to přinese snadnější komunikaci, lepší plánování údržby. Vše by se pak mělo projevit v délce odstávek a plynulosti provozu,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek.

V Temelíně začal na začátku letošního roku fungovat nový útvar kontroly kvality a čítá pětačtyřicet lidí. Souvisí to s vyšším dozorem nad dodavateli a snahou o zlepšení spolupráce s nimi. „Cílem je podpořit perfektní kvalitu už na začátku přípravy prací, protože loni jsme ne vždy byli s dodavateli spokojeni,“ vysvětlil Zronek.

Nový atomový zákon přinese nové povinnosti, ale i vyšší bezpečnost

Až pětkrát více zaměstnanců jaderných elektráren bude muset do roku 2020 projít bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Povinnost vyplývá z nového atomového zákona, který platí od začátku roku. První žádosti odejdou už během února.

Do konce loňského roku se bezpečnostní prověrka v Temelíně týkala stovky lidí, především těch, kteří řídí provoz elektrárny nebo manipulují s jaderným palivem. Nově si NBÚ prověří každého, kdo bude vstupovat například na reaktorový sál, do velína nebo skladu jaderného paliva. Půjde o různé profese, od manažerů, přes technology, strojníky nebo třeba pracovníky komunikace. Nová povinnost bude platit i pro dodavatele. Celkově se prověrky v Temelíně i Dukovanech dotknout přibližně tří tisíc lidí.

V Temelíně bezpečnostní prověrkou projde více než pět stovek lidí. Jejich přesný počet ale určí až přesné vymezení životně důležitých prostor. Prověrku provádí NBÚ. Zkoumat se bude například trestní nebo finanční bezúhonnost a potenciální rizikovost zaměstnanců elektrárny, ale i některých lidí v dodavatelských firmách. Jde však o nižší stupeň prověrky.

Máme na to tři roky. Vzhledem k poměrně velkému rozsahu počítáme s tím, že zaměstnanci budou o prověrku žádat v několika vlnách. První žádosti odejdou už během února a budou mezi nimi například naši hasiči. Ti v případě potřeby můžou vstupovat v podstatě kamkoli,“ vysvětlil Zronek.

Letos Temelín přijme osm desítek lidí, pomoci má i nový web

Vedení jihočeské elektrárny má v plánu letos přijmou až osm desítek nových zaměstnanců, loni to bylo 76 lidí hlavně v oblasti technických kontrol „Nábory souvisí hlavně s už loni zahájenými změnami. Vše se teď opravdu točí hlavně kolem kontrol dodavatelů. Budeme nabírat nové operátory,“ konstatoval temelínský šéf.

Energetici ale myslí i do budoucna. Už teď se připravují na odchody svých expertů do důchodu. „S odchody zkušených odborníků musíme počítat a nechceme přijít o jejich znalosti a zkušenosti. U takových pozic je výměna lidí velmi plynulá a spojená většinou s postupným zaškolováním nového pracovníka, které trvá i dva roky,“ zdůvodnil Zronek.

Pomoci tomu má i nový náborový web, který Skupina ČEZ spustila začátkem ledna na adrese www.kdejinde.cz. „Ten je mnohem lépe přizpůsoben mobilním a dotykovým zařízením,“ řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták s tím, že přes webové stránky se v posledních letech do Skupiny ČEZ přihlásila zhruba třetina přijatých pracovníků.

Temelín letos prověří devět cvičení

Energetiky letos také čeká minimálně devět havarijních cvičení včetně jednoho tajného. Kromě toho si energetici budou společně s armádou a policií prověřovat ochranu elektrárny proti teroristickému útoku. Několikadenní manévry proběhnou u Temelína začátkem dubna. Před dvěma roky se do cvičení zapojily dvě stovky lidí. Podobný počet účastníků se očekává i letos.

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců

Autoři | Foto Přemysl Fejfar

Štítky Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Národní bezpečnostní úřad, elektrárna, elektřina, jaderná elektrárna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín se chce spoléhat především na sebe, zaměřit se na bezpečnost a přijmout nové lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.