Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Řidičák na jaderný reaktor

Až na osm let mohou operátoři získat licenci od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Bez ní by totiž nemohli usednout do křesla temelínského velína. Osmiletá licence je ale za splnění mnoha předpokladů a týká se pouze služebně nejstarších a nejzkušenějších členů blokových dozoren. Nejčastěji jaderný dozor licenci uděluje na dva a čtyři roky.

Napsat test, zvládnout reálnou úlohu na simulátoru, uspět u ústní zkoušky a projít praktickou částí ve skutečném velíně. Takové jsou čtyři části státní zkoušky operátorů jaderných elektráren. A třebaže někteří v prostředí blokových dozoren pracují už třicet let, tak státnice musí pravidelně absolvovat. Je to totiž základní podmínka pro získání a udržení licence.

„Řidičský průkaz“ na jaderný blok má v Temelíně osm desítek operátorů včetně vedoucích blokových dozoren, vedoucích reaktorových bloků a směnových inženýrů. Devět z nich v tomto týdnu prošlo druhou částí státní zkoušky. „Na simulátoru postupně řešili složité události. Celkem se vystřídaly čtyři posádky. Skoro hodinu osm členů zkušební komise pečlivě sledovalo každý pohyb, každé slovo a každou reakci zkoušených operátorů,“ poznamenal temelínský mluvčí Marek Sviták.

Na závěr museli operátoři své kroky před hodnotiteli obhájit. „Členy zkušební komise jmenuje jaderný dozor. Její složení je stanoveno legislativně, za ČEZ jsou mezi nimi například odborníci z jaderné bezpečnosti, provozu nebo instruktoři simulátoru,“ upřesnil Josef Blažek, vedoucí temelínských simulátorů.

Všem devíti členům velína přibyl do pomyslného indexu další podpis. Přibližně za měsíc je čeká předposlední část státní zkoušky.

Jen v první polovině roku proběhne skoro dvacet státních zkoušek, které prověří schopnosti a znalosti dvou desítek členů blokových dozorem.

Do pozice operátorů jaderných elektráren ČEZ ročně přijme skoro deset absolventů technických vysokých škol.

Štítky licence, operátor, velín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, Josef Pavlovický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Řidičák na jaderný reaktor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.