Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelínská elektrárna vyrobila díky mrazům více elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za víkend díky mrazivému počasí 105 107 megawatthodin elektřiny. Je to řádově o desetitisíce kilowatthodin elektřiny více než v létě. Mráz totiž pomáhá zvyšovat výkon elektrárny, rychleji chladne voda v chladících věžích. Mráz svědčí i Jaderné elektrárně Dukovany.

Elektřina, kterou vyrobil Temelín za uplynulý víkend, by stačila 30 tisícům českých domácností na celý rok. „Během mrazivé soboty, kdy zde v noci teploty spadly až k minus 20 stupňům Celsia, vyrobily oba bloky nejvíce v tomto týdnu. Při nízkých teplotách se lépe ochlazuje voda v chladicích věžích. Díky tomu pak turbogenerátor může dosáhnout vyššího výkonu. Například rozdíl mezi zimním a letním obdobím představuje denně ve výrobě řádově desetitisíce kilowatthodin elektřiny,“ řekl tiskový mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Nevýhodou mrazů je, že v Temelíně musí častěji kontrolovat pomocné technologie.

Mrazivé počasí svědčí také Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku. „Ale my díky schopnosti našich osmi chladicích věží můžeme těchto maximálních výkonů dosahovat i při vyšších teplotách, nejen když jsou takové velké mrazy,“ řekl mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Během velkých veder mohou Dukovany naopak k ochlazování vody využít i nové chladicí věže. Proti starším 125 metrů vysokým věžím s přirozeným prouděním vzduchu jsou sedmkrát nižší a k chlazení vody používají mohutné ventilátory.

Zdroj ČTK

Štítky elektřina, elektrárna, jaderná elektrárna, Dukovany, Jaderná elektrárna Temelín, Temelín, Jiří Bezděk, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínská elektrárna vyrobila díky mrazům více elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.