Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během dvoudenní odstávky se měnil uzávěr vodárenského řadu

Náročnou dvoudenní odstávku dálkového vodárenského řadu dlouhého 24 kilometrů, který vede z vodojemu Včelná do čerpací stanice Hlavatce, dnes dokončili pracovníci Jihočeského vodárenského svazu (JVS). Během ní se ve vzdušníkové šachtě u Radošovic na Českobudějovicku instaloval nový uzávěr o průměru jednoho metru, vážící 1,5 tuny. Předcházelo tomu vyříznutí ocelového potrubí o průměru jednoho metru a montáž uzavírací klapky.

Nová armatura zlepší ovladatelnost celého úseku hlavně při pravidelném odkalování vodovodního potrubí. V případě poruchy pak zkrátí o polovinu manipulační časy potřebné k vypouštění a napouštění řadu.

„Jde o posílení bezpečnosti dodávek pitné vody v této rozsáhlé oblasti. Omezení dodávek pitné vody  se tím podstatně snižuje  Abychom vůbec mohli práce provést, museli jsme vypustit zhruba 14,2 milionu litrů vody v úseku dlouhém 12 kilometrů,“ uvedl František Rytíř, provozní náměstek ředitele JVS. Doplnil, že šlo o technicky náročnou operaci, neboť manipulace s objemným a těžkým zařízením v obtížném terénu není jednoduchá. Po dokončení montáže se úsek znovu napustil a odkalil.

Na úsek Včelná – Hlavatce jsou napojeny desítky sídel včetně měst jako jsou Netolice, Prachatice, Vodňany, Protivín, Písek, Strakonice, Blatná, Mirotice či Milevsko. Jejich obyvatelé při dvoudenní odstávce ale o vodu nepřišli. Jihočeský vodárenský svaz a společnost Čevak ji do sítí dodávali z vodojemů, jejichž kapacita byla naplněna na maximum, tedy mimo běžné provozní stavy. Vybrané vodojemy se přitom průběžně doplňovaly z čerpacích stanic Hlavatce a Sudoměřice. Tyto práce řídil centrální dispečink JVS z Úpravny vody Plav. 

Autoři

Štítky Jihočeský vodárenský svaz, okres České Budějovice, Radošovice, Včelná, Hlavatce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během dvoudenní odstávky se měnil uzávěr vodárenského řadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.