Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První temelínský blok má zavezeno palivo

Zavážení paliva do reaktoru prvního bloku dokončili dnes ráno technici v Jaderné elektrárně Temelín. Manipulace s palivem trvaly čtyři dny a do reaktoru bylo přesunuto 163 palivových souborů. Následovat bude montáž reaktoru a kontroly v jaderné a nejaderné části elektrárny. Elektřinu by měl blok začít vyrábět v polovině prosince.

Více než třísetkrát projel během čtyř dnů tam a zpět dálkově ovládaný zavážecí stroj mezi bazénem a vedlejším reaktorem. Urazil přitom jen pět kilometrů. Každý centimetr pohybu byl ale velmi pečlivě sledován. „Palivo měníme každý rok, za 16 let provozu už jde o standardní manipulaci. Přesto je potřeba k ní přistupovat velmi zodpovědně,“ uvedl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták ze společnosti ČEZ.

Navíc veškeré manipulace jsou prostřednictvím kamer online přenášeny do Vídně do sídla Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Jaderné palivo je citlivý materiál a nepřetržité monitorování výměny nebo skladování je součástí bezpečnostních kontrol ze strany mezinárodních organizací,“ doplnil Sviták.

Ročně v Temelíně vymění přibližně čtvrtinu paliva. Tentokrát to bylo přesně 48 ze 163 palivových souborů. Veškeré manipulace se dějí pod vodou, která také chrání pracovníky v blízkosti reaktoru před radioaktivním zářením. Všechny soubory se umístí na přesně stanovené pozice v reaktoru. Pozici každého souboru určují fyzici na základě složitých výpočtů. Palivové soubory jsou jinak obohacené a je důležité, aby výkon v reaktoru byl rovnoměrně rozložen. Zavezení jednoho souboru trvá přibližně půl hodiny, během které stroj urazí pouze několik metrů. Vše je velmi pečlivě sledováno prostřednictvím dálkově ovládané kamery.

Po dokončení všech potřebných prací se voda nad reaktorem vypustí a reaktor se začne montovat. Následovat budou další kontroly v jaderné a nejaderné části. S připojením prvního bloku počítají energetici v polovině prosince.

Foto František Musil

Štítky palivo, Jaderná elektrárna Temelín, Mezinárodní agentura pro atomovou energii, ČEZ, Vídeň, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První temelínský blok má zavezeno palivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.