Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Loni Budvar prodal rekordních 1,6 milionu hektolitrů piva, připravuje miliardovou investici

Budějovickému Budvaru se dobře daří, alespoň to vyplynulo z hospodářských výsledků za rok 2015, které firma dnes zveřejnila. Za uplynulý rok Budvar prodal 1,6 milionu hektolitrů piva, což je za dobu fungování podniku zatím nejvyšší množství. Meziročně pivovar navýšil výstav o 10 procent, za deset let až o 39 procent. Vzhledem k tomu, že se pivovar v roce 2015 přiblížil k hranici svých výrobních a logistických možností, plánuje do budoucna investice do dalšího rozvoje v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vložené peníze by měly být předpokladem pro další rozvoj podniku po roce 2020 s cílem dosažení objemu výroby nad 2 miliony hektolitrů.

Prodej klíčového druhu piva - světlého ležáku Budweiser Budvar – vzrostl v roce 2015 o 12 %. Ležáku Pardálu Echt se prodalo o 9 % více. Prodej piva baleného v lahvích se zvýšil o 10 % a prodej plechovek stoupl o 29 %. „Je teď takový trend ve světě, že piva se vypije daleko více v lahvích a plechovkách. Zhruba od roku 2009 nám vzrostly prodeje plechovek o 300 %,“ říká k tomu Petr Žáček, ekonomický ředitel Budvaru. Prodej piva v tuzemsku vzrostl o 9 % a export se zvýšil o 10,5 %. Na celkovém exportu piva z České republiky se loni Budějovický Budvar podílel z 21,7 %.

Budějovický Budvar byl loni obchodně úspěšnější, než byl průměr českého pivovarnického průmyslu a díky tomu zvýšil i podíl na české produkci piva z 8,5 % na 9,08 %. Pivovar vyváží pivo do 76 zemí světa. Kvůli složité politické situaci v roce 2015 oslabil export do Ruska a na Ukrajinu. Přibývají ale nové exportní trhy například v Mali, Beninu, Chile a na Pobřeží slonoviny.

Podnik loni vynaložil na investice a opravy 302,1 milionu korun. Investice směřovaly například do opravy budovy stáčírny lahví, stavby přetlačného sklepa, nákupu dopravních prostředků nebo IT.

Pivovar se v roce 2015 přiblížil hranici svých výrobních a logistických možností. Aby podnik mohl pokračovat ve svém dlouhodobém rozvoji, musí v nejbližší budoucnosti rozsáhle investovat. Další rozvoj podniku podporuje i jeho zakladatel. Proto byla loni v orgánech podniku projednána Strategie rozvoje podniku pro roky 2015-2020, která obsahuje plán rozsáhlé investiční výstavby v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun.

„Do konce roku 2019 by tyto investice měly umožnit zvýšení výrobních kapacit o 20%. Realizace Strategie rozvoje podniku je již v plném proudu. Byl ukončen její první projekt – přetlačné tanky – a zároveň probíhá upgrade ERP systému. Právě nyní zahajujeme výstavbu moderního logistického centra,“ vysvětluje Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru. Logistické centrum bude vybaveno nejmodernější skladovací a přepravní technologií a po jeho dokončení v roce 2018 se zlepší dopravní situace na Kněžskodvorské ulici. „Zahájili jsme také projektovou přípravu k rozšíření sklepů a stáčírny lahví. Vše by mělo být hotové v roce 2020,“ uzavírá Adam Brož.

Štítky Budějovický Budvar, pivo, investice, plechovka, Rusko, Chile, Ukrajina, Česko, Pobřeží slonoviny, Benin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni Budvar prodal rekordních 1,6 milionu hektolitrů piva, připravuje miliardovou investici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.