Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Běžná praxe kožešinových farem? Výfukové plyny a elektrický proud

Vzít přibližně sedmiměsíční mládě, které celý život strávilo v malé drátěné kleci, udusit ho ve výfukových plynech, stáhnout ho z kůže a zbytek těla odvézt do kafilerie. To je recept na vznik módního doplňku, který obsahuje pravou kožešinu. Nelíbí se vám? Bohužel toto je běžná praxe kožešinových farem a není to vše, co se za kožešinovým průmyslem skrývá.

Odhaduje se, že až 85 % kožešin se v současnosti získává chovem zvířat na farmách. V České republice jde o cca 20 tisíc zvířat z 9 kožešinových farem a jedná se především o norky, lišky a v minimální míře fretky. Donedávna ještě o činčily, ale jejich chov pro kožešinu již není od roku 2016 na našem území registrován. Takzvaná kožešinová zvířata - norci, lišky a fretky jsou masožravé šelmy a zvířata, která nejsou zcela domestikovaná, takže faremní způsob chovu jim způsobuje značné utrpení, jelikož kvůli krátké době domestikace nejsou na život v zajetí adaptována. Navíc chovatelé se snaží minimalizovat náklady na chov a získat neporušenou kožešinu, zvířata jsou proto držena v malých a strohých drátěných klecích bez pevného dna a možnosti úkrytu. Takové podmínky však nevyhovují přirozeným potřebám zvířat.

Problémy, kterými zvířata v chovech následkem nevyhovujících podmínek trpí, jsou vedle různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit také poruchy chování jako např. stereotypie (stále se opakující bezúčelné pohyby), sebepoškozování, kanibalismus nebo požírání vlastních mláďat matkami. Zvířata na farmě nepřežijí jediný rok, jelikož jsou ve věku 6 až 9 měsíců zabita. A ani způsob ukončení života takzvaných kožešinových zvířat nelze označit za příliš humánní (např. norci, napůl vodní živočichové, jsou udušeni výfukovými plyny a lišky umírají pod elektrickým proudem, kdy je jim elektroda zavedena do tlamy a konečníku).

Kožešiny jsou v současnosti používány převážně jako ozdoby na oblečení či obuvi, a to hlavně v podobě tzv. trimů (lemů například kolem kapucí, rukavic apod.) nebo třeba bambulí na čepicích. Nejsou to jen odpadní produkty kožešinového průmyslu, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zvířata jsou dnes zabíjena přímo a primárně kvůli takovým výrobkům, které jsou často vnímány jako přírodní nebo „eko“. Pravdou ovšem je, že při jejich výrobě a zpracování se běžně používá velké množství zdraví nebezpečných chemických látek - nutnou součástí úpravy kožešin je totiž jejich částečné chemické ošetření, bez kterého by kožešina začala hnít.

Kromě utrpení zvířat tak kožešinový průmysl představuje značnou zátěž pro životní prostředí a také riziko poškození lidského zdraví vlivem běžně používaných chemikálií při zpracování. Pokud někdo bez kožešin nemůže žít, tak z etických i ekonomických důvodů je nejvhodnější používat kožešiny umělé, jejichž kvalita se díky moderním technologiím od přírodních kožešin příliš neliší a výroba je energeticky mnohem méně náročná.

Z posledního výzkumu CVVM (Centra pro výzkum veřejného mínění), který byl proveden v listopadu 2015, jasně vyplývá, že většina občanů České republiky nesouhlasí s chovem a zabíjením kožešinových zvířat. Obdobná situace je i v dalších evropských státech, kde byly průzkumy provedeny. Výsledky mluví jasně - evropská veřejnost s chovem zvířat pro kožešiny nesouhlasí a v 11 státech je již existence kožešinových farem zakázána. V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky je v současné době návrh změny zákona, který by měl chov takzvaných kožešinových zvířat zakazovat také na našem území, vše je ale teprve na začátku legislativního procesu a čeká se na zařazení projednávání tohoto bodu na program jednání.

S postojem většiny občanů (podle průzkumu CVVM) se ztotožňují i některé známé osobnosti, které veřejně odmítají systematické týrání zvířat, ke kterému podle ochránců zvířat právě na kožešinových farmách dochází. Naposledy snahy Svobody zvířat v boji za zákaz chovu takzvaných kožešinových zvířat na území České republiky podpořilo unikátní spojení legend rapu a hardcore. Ne kožešinám řekli Vladimir 518, Repelent SS, Skywalker či Presento. Jejich vyjádření najdete zde.

Pokud ani vy nesouhlasíte s nesmyslným zabíjením zvířat pro jejich kožešinu, podepište Petici za zákaz chovu takzvaných kožešinových zvířat v České republice a zapojte se do shánění dalších podpisů. V současné době je pod zmíněnou peticí již přes 30 tisíc podpisů. Jelikož český zákon nezná pojem elektronická nebo online petice, musí být česká petice v tištěné formě. Petiční archy jsou ke stažení na https://svobodazvirat.box.com/petice-zakaz-chovu-kz.

Více informací o problematice najdete na www.protisrsti.cz. Pokud nechcete propásnout žádnou novinku ze světa zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz.

Autoři

Štítky statek, kožešina, výfukové plyny, průmysl, Česko, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Poslanecká sněmovna ČR, Vladimir 518

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Běžná praxe kožešinových farem? Výfukové plyny a elektrický proud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.