Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín rozšiřuje zásoby paliva

ČEZ zvyšuje zásoby paliva v obou jaderných elektrárnách. V Temelíně už mají palivo pro dvouletý provoz prvního bloku. Pro druhý blok rozšíří palivovou rezervu v průběhu letošního roku. Navíc v těchto dnech probíhá návoz paliva pro letošní kampaně.

„Navazujeme na aktualizovanou Státní energetickou koncepci, kde je jedním z požadavků navýšení zásob jaderného paliva. Tím v podstatě posilujeme i energetickou bezpečnost České republiky,“ říká Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Temelín každoročně objednává osmdesátku palivových souborů. Nově bude stejný počet držet jako trvalou rezervu. Bude tak mít palivo na dva roky provozu. Veškeré palivo bude umístěno ve stávajícím skladu čerstvého paliva v areálu elektrárny. Jeho dosavadní kapacita je dostatečná, prostory není potřeba jakkoli upravovat. Až na tři roky chce mít ČEZ zásobu i v Dukovanech, kde to obnáší osm překládek. Za obě elektrárny se investice do zásob bude pohybovat v jednotkách miliard korun.

Vedle toho chce mít ČEZ pro Temelín ve hře dva dodavatele. V únoru se se dohodl s firmou Westinghouse na testování paliva. Pokud americký výrobce získá licence, mělo by být šest palivových souborů zavezeno v roce 2018. „Smlouva s Westinghouse není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů. Chceme mít dva dodavatele s příslušnou licencí, což je pro nás zajímavé z bezpečnostního i obchodního hlediska,“ doplnil temelínský ředitel.

V Temelíně se už také připravují na odstávku. V průběhu dubna dorazilo do jihočeské elektrárny 62 palivových souborů. Polovina z nich bude do reaktoru zavezena na přelomu června a července během odstávky druhého bloku. „Zbytek paliva je určen první blok, který bude odstaven 5. srpna. Přeprava probíhá za zvýšených bezpečnostních opatření, utajované byly například termíny přepravy a konkrétní trasa,“ doplnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto archiv JE Temelín

Štítky palivo, Temelín, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Westinghouse Electric Company, Česko, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín rozšiřuje zásoby paliva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.