Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Temelín jede opět naplno

Pouze na dvacet hodin snížila výkon Jaderná elektrárna Temelín. Technici při odstávce prvního bloku preventivně vyměnili dvě čidla, která měří posuv ložiska mezi vysokotlakým a nízkotlakým rotorem turbíny v nejaderné části elektrárny. Od dnešního rána pracuje Temelín opět na plném výkonu.

Výměnou čidel chtěli v Temelíně předejít neplánovanému odstavení bloku. To by mohlo přijít v nevhodnou dobu a navíc by výměna trvala déle. „Šlo o preventivní opatření. Blok jsme mohli provozovat s jedním čidlem, při jeho výpadku bychom však museli okamžitě odstavovat a tomu jsme chtěli předejít,“ říká Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.

Odstávku energetici naplánovali na víkend, kdy je spotřeba elektřiny nižší než v pracovních dnech. Provozní personál odpojil turbogenerátor od přenosové soustavy v neděli ve 4:30 hodin. Výrobu elektřiny blok obnovil dnes v 0:28 hodin a plného výkonu dosáhl v 2:30 hodin.

Od začátku roku Temelín vyrobil 500 tisíc MWh elektřiny. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobil 14,23 miliónů MWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, senzor, elektřina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín jede opět naplno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.