Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějovice hostí mimořádnou výstavu Natálie Gončarové

Alšova jihočeská galerie zaznamenala mimořádný úspěch. Ve své budějovické pobočce Wortnerově domě uspořádala exkluzivní výstavu obrazů a kreseb ruské umělkyně Natálie Gončarovové (1881 – 1962).

Pojistná hodnota vystavovaných exponátů jde do stovek milionů korun. Vzácná díla ruské umělkyně si v krajském městě můžete prohlédnout až do 26. června. „Nabídku představit tvorbu Natálie Gončarové v jihočeské metropoli jsem nadšeně uvítal, ale dlouho jsem nevěřil, že se věc podaří,“ říká kurátor Vlastimil Tetiva. Kurátor výstavy vybral soubor více než 150 obrazů a kreseb této významné avantgardní malířky z jejího nejplodnějšího období 1905 až 1940. „Je to výstava, která svým významem daleko přesahuje kraj i hranice republiky. Za takovými výstavami se jezdí ven,“ uvedl Tetiva. Rozsáhlý soubor děl se podařilo zapůjčit od soukromých sběratelů z Francie, Itálie, Německa i České republiky. Součástí výstavy jsou také umělecké návrhy Gončarové k baletním představením. Pravost exponátů potvrdila znalkyně Denise Bazetoux a její kolega Jean Chauvelin, autorem úvodního textu v obsáhlém katalogu výstavy je přední světový znalec Gončarové Dr. Anthony Parton.

Ruská výtvarnice je absolventkou Moskevské školy malířství, sochařství a architektury. Zde v roce 1900 poznala svého životného partnera Michaila Larionova. Na začáku první světové války odešla do Paříže, kde usídlila natrvalo. Její ranou tvorbu ovlivnil impresionismus a symbolismus, později francouzský kubismu a futurismus. Je také společně s Larionovem autorkou nového směru rayonismu. Po 2. světové válce se ocitla v existenční krizi a řadu děl tehdy rozprodala pod cenou. Zemřela 17. října 1962 v Paříži.

Autor: Magdalena Hladíková

Štítky výstava, České Budějovice, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Michail Fjodorovič Larionov, druhá světová válka, první světová válka, Paříž, Francie, Itálie, Německo, Česko, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice hostí mimořádnou výstavu Natálie Gončarové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.