Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká dominanta, bývalý hotel Gomel, zcela změnila vzhled

Rekonstrukce známého hotelu Gomel v Budějcích, který je jednou z výškových dominant Budějc, dál pokračuje. Původně tmavě hnědý vzhled 65 metrů vysoká budova změnila na daleko světlejší a nový je i název zařízení, jež se otevře v dubnu 2012. Uvedla mluvčí společnosti CPI Michaela Winklerová, rekonstrukce, která začala letos na jaře, zdárně dál pokračuje.

Už to není slavný hotel Gomel, který je jednou z nejvyšších staveb v krajském městě a 22. nejvyšší stavbou v ČR, ale nově Clarion Congress Hotel České Budějovice. Náklady na přestavbu přitom dosahují částky 300 milionů korun.

"Původně měla být přestavba dokončena do konce letošního roku, ale během prací jsme zjistili některé rozpory oproti původně předpokládanému stavebnímu stavu objektu. Proto jsme museli přistoupit k rozsáhlejší formě přestavby ubytovací části hotelu," uvedla Winklerová s tím, že jde hlavně o výškové dispozice.

Tato situace sice nebude mít vliv na termín dokončení oprav, ale nestihne se tak kolaudace a vybavení hotelu v termínech tak, aby bylo možné do konce roku otevřít. "Počítáme s tím, že od začátku příštího roku bychom vybavovaly interiéry objektu a zahájíme i zkušební provoz. Otevření se uskuteční v dubnu 2012," dodala Winklerová.

Nejspíš tak ale zmizí i legendární panoramatická kavárna v posledním, šestnáctém patře, která byla lákadlem nejen pro obyvatele města, ale především pro turisty a ubytované hosty. Na místě, kde bývala, je nejspíš technické zázemí výtahů a podobně. Zda se kavárna posunula například o patro níže, není zatím jasné. Vedení firmy to odhalí zřejmě až před zahájením zkušebního provozu.

Poslední rekonstrukcí prošel slavný hotel Gomel, který si v době socialismu oblíbil i tehdejší prezident Československa Gustáv Husák, před pěti lety. Úpravy se týkaly ale jen ubytovací části. Současný projekt počítá i s rozšířením a vylepšením kuchyně, provozních prostor a především kongresového zázemí a služeb. Také konferenční prostory se rozšíří ze současných 400 na 600 míst a ponesou jména po známých jihočeských rybnících: Rožmberk, Bezdrev, Hejtman, Svět a Vajgar.

Rozšíření kapacity se dočká rovněž parkoviště. V přízemí vzniká již také nová restaurace s pivnicí se samostatným vchodem z Pražské třídy a naopak zmizí restaurace Doudlebská jizba či Bohemia salonek.

Hotel Gomel začal fungovat od roku 1982. Jméno dostal podle běloruského města Gomel, s nímž měly České Budějovice svého času družbu. Šestnáctipatrová stavba měří 65 metrů a do doby zahájení rekonstrukce měla 204 pokojů. V roce 1997 hotel koupila rodina Hartlova, v roce 2007 jej prodala společnosti CPI Hotels. Jednou ze zajímavostí prý bylo, že fungující budova neměla údajně dlouhá léta potřebnou celkovou kolaudaci a po Sametové revoluci se dokonce uvažovalo o zbourání hotelu, pokud by se tehdy nepodařilo zrealizovat jeho prodej.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky hotel, České Budějovice, rekonstrukce, Česko, Gustáv Husák, Sametová revoluce, Mediafax, CPI Hotels, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká dominanta, bývalý hotel Gomel, zcela změnila vzhled  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.