Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Blokádě aktivistů neustoupíme, začneme kácet tento týden

Správa Národního Parku Šumava nepodlehne tlaku ekologických aktivistů a Strany zelených, kůrovcem napadené stromy na Ztraceném u Modravy začne kácet tento týden. Agentuře to řekl v pondělí mluvčí správy Pavel Pechoušek.

"Hnutí Duha porušuje Zákon o ochraně přírody a krajiny, navíc svou blokádou chce usmrtit desítky tisíc stromů," reagoval na přítomnost aktivistů ředitel parku Jan Stráský.

Pracovníci Informační a strážní služby (ISS) Národního Parku Šumava se setkali se členy Hnutí Duha naposledy v pondělí, kdy kontrolovali lokalitu Ztracený u Ptačího potoka, kterou Hnutí Duha od pátku blokuje.

"Svou přítomností v počtu několika desítek lidí na území Národního parku Šumava v lokalitě na Ztraceném porušilo Hnutí Duha základní ochranné podmínky NP Šumava tím, že pořádali hromadnou organizovanou akci, kterou blokáda bezesporu je. Na ní ale nemají udělenou výjimku ze Zákona o ochraně přírody a krajiny. Tímto svým činem porušili zákon," tvrdí Stráský.

Pokud mu úřady dají za pravdu, hrozí za to jednotlivým členům Hnutí Duha pokuta až 50 tisíc korun. Podle Správy Národního parku Šumava je však blokáda spíše mediální propagací Strany zelených, protože se zde od pátku žádné kůrovcem napadené stromy neporážely.

„V sobotu i v neděli večer bylo na místě zhruba 20 lidí. V noci z pátku na sobotu tu ekologičtí aktivisté nespali. Na místě, které přes den blokovali, nikdo nebyl,“ říká vedoucí šumavských strážců Petr Šrail.

"Předseda Strany zelených Ondřej Liška, který se v pátek na Ztraceném objevil, použil tuto akci jen k další medializaci své osoby, respektive celé strany, jejíž obliba stále klesá. V momentě, kdy zájem novinářů opadnul, vrátil se do Prahy," řekl ředitel Stráský.

Pokračování kácení kůrovcem napadených stromů v této lokalitě má správa v plánu obnovit tento týden. „Jde o běžné managementové opatření ochrany lesa v kulturních, nepřirozených smrčinách, tedy v žádném pralese, jak se veřejnosti snaží podsouvat Hnutí Duha a Strana zelených,“ říká Jiří Mánek, náměstek ředitele parku.

Hnutí Duha a Strana zelených se v pátek podle Mánka snažila na veřejnosti vytvořit u široké veřejnosti dojem, že správa parku jedná nezákonně, protože nepožádala o výjimku ve smyslu ve smyslu Natury 2000. "Správa parku ji ale v tomto případě ani nepotřebovala," uzavřel Mánek.

Autor: Dobrin Stojčev,  Mediafax

Štítky Strana zelených, Hnutí DUHA, strom, kůrovci, Správa Národního parku Šumava, Jan Stráský, Národní park Šumava, Modrava, Jiří Mánek, Mezinárodní vesmírná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blokádě aktivistů neustoupíme, začneme kácet tento týden  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.