Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Blokáda ekologů je podvodnou kampaní, důsledkem bude více kácení

Podle starosty Modravy Antonína Schuberta (nez.) je blokáda v lokalitě Na Ztraceném u Ptačího potoka nečestnou a podvodnou kampaní, jejímž důsledkem bude zvyšování kůrovcových těžeb na území Národního parku Šumava v následujících letech. Starosta Schubert to uvádí ve svém středečním prohlášení.

V současné době probíhá na správním území obce Modrava v lokalitě Na Ztraceném aktivita ekologických aktivistů organizovaná Hnutím Duha, jejímž cílem má být zabránění vzniku obrovských těžebních holin v horském lese Národního parku Šumava.

"Podle názoru obce Modrava jde o nečestnou a podvodnou kampaň ekologických aktivistů, jejímž jediným výsledkem bude zvyšování kůrovcových těžeb v lesích na území Národního parku Šumava v následujících letech a tím pokračující devastace šumavského lesa, jeho ekosystému, přírody jako celku a v neposlední řadě i dochované kulturní krajiny," uvádí starosta a bývalý lesník Schubert v prohlášení.

Les Na Ztraceném nemá podle něj nic společného s horskou smrčinou. "Les Na Ztraceném je na většině své rozlohy, ve vztahu ke kůrovcům, typickým reprezentantem zásahové zóny, která by měla obklopovat zónu bezzásahovou a která se pro tento způsob ochrany navazujících lesních ekosystémů vymezuje ve všech typech podobných národních parků," vysvětluje Schubert.

Hnutí Duha a jiní ekologičtí aktivisté, někteří politici a vědci prezentují zásahy proti kůrovcům v lese Na Ztraceném jako činnost proti přirozeným procesům. "Přirozené procesy mohou probíhat pouze v přirozeném prostředí, anebo v takovém prostředí, které bylo celospolečenskou dohodou označeno jako za blízce přirozené. Les Na Ztraceném byl i přes zamítavé a odborně zdůvodněné stanovisko obce Modrava nařízením bývalého ministra životního prostředí Bursíkem zcela neoprávněně prohlášen za bezzásahový. Správa NP Šumava požádala nového ministra životního prostředí o povolení zásahu proti kůrovcům v lese Na Ztraceném a toto povolení jí bylo ministrem uděleno. Jde tedy o les, kde mohou být uplatňovány zásahy proti kůrovcům," tvrdí Schubert.

Obec Modrava se ohrazuje proti strategii Hnutí Duha a jiných aktivistů, kterou je ochrana kůrovců bez ohledu na ochranu lesního ekosystému jako celku. "Les je nejdůležitějším přírodním systémem pro život člověka. Veškerá aktivita konaná jedincem či skupinou lidí vedoucím k ničení lesa je aktivitou proti životu jako celku. Aktivisté Na Ztraceném si tak uzurpují práva rozhodovat o životě stávajících i budoucích generací," doplňuje Schubert.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky les, Modrava, Národní park Šumava, kůrovci, Hnutí DUHA, Ptačí potok, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blokáda ekologů je podvodnou kampaní, důsledkem bude více kácení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.