Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Biskupské požehnání trochu jinak…

Dne 24. 10. v dopoledních hodinách jsme byli svědky žehnání sladu v areálu Budějovického měšťanského pivovaru. Žehnání se chopil sám biskup Mons. Jiří Paďour OFMCap , který svůj projev doplnil i o známou písničku. Vy si ji díky nám můžete poslechnout a třeba i zazpívat (viz. video).

Hned na samém začátku jsme byli přivítáni panem Dřevikovským, který nám pověděl vyčerpávající informace týkající se historie. Dozvěděli jsme se například, že pivovar byl založen roku 1795. Co nás velmi zaujalo, bylo to, že dříve se jako dochucovadlo piva používal místo chmelu zázvor, různé byliny, ale dokonce i opiáty. Pivo tedy mělo daleko větší účinek. :-D Až teprve kolem druhého a třetího století se začaly používat chmelové šišky. Pravděpodobně to započaly germánské či slovanské kmeny.

První doložitelný důkaz o vaření piva v Čechách je až z přelomu osmého a devátého století - jednalo se o Břevnovský klášter u Prahy. V Českých Budějovicích se pivo začalo vařit od roku 1265 a samotná výroba nebyla prý nikdy přerušena. Následoval podrobný popis výroby tolik Jihočechy oblíbeného moku.

Malý kvíz pro vás: Jestlipak víte, proč mniši vařili pivo? Poté jsme se s paní Milostnou přesunuli do vnitřních prostor, kde nám bylo názorně ukázáno, jak se strojově obrací ječmen. (Pozn. red.: Obrací se proto, aby jej nepoškodila plíseň.) Paní Milostná nám nastínila i výrobu sladu a také to jak se s ním dále pracuje.

Po krátké exkurzi bylo na řadě již avizované žehnání sladu. Promluvil k nám biskup, který nejenže požehnal ječmenu, ale dokonce pohovořil i o víře, holocaustu a legálních potratech. Jakožto naprostý ateista musím uznat, že vše bylo prezentováno decentně a rozhodně se nejednalo o moralizování, které jsem očekávala… Celá slavnostní událost byla završena rautem, kde pivo teklo proudem. laugh Můj kolega se vysloveně obětoval a z bezpečnostních důvodů svůj vůz zanechal v areálu pivovaru. Tolik k dnešnímu žehnání – AMEN!

Fotoreport: Biskupské požehnání trochu jinak…

Úterý, 25. října 2011, 20:46

Živijo
Vysypání požehnaného ječmene

Štítky pivo, slad, Jiří Paďour, BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., Mons, Česko, Praha, České Budějovice, Břevnovský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Musím říct že nepasterizované kvasnicové pivko bylo táááák lahodné :-)

Středa, 26. října 2011, 12:18Odpovědět

Biskupské požehnání trochu jinak…  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.