Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Boršově a okolí se vyskytla prašivina. Pro psy je velmi nebezpečná a přenosná na člověka

Na výskyt nebezpečné prašiviny upozornili obyvatelé z Homol. Parazit se už stačil rozšířit do obce Černý dub, kde byly nalezeny tři mrtvé lišky a dál na Včelnou. Lidé by neměli nechávat své psy volně běhat. K nakažení totiž stačí, aby se pes v mršině vyválel.

Nakažené zvíře ztrácí srst, je olezlé, ocas bez ochlupení mnohdy připomíná ocas potkana, zvíře není plaché a postupně slepne. Nejčastějším zdrojem infekce jsou lišky, ale i divočáci a jiná zvěř. U psů, kteří se nedostanou do kontaktu se zvěří, jsou to toulavé kočky nebo jiní psi.

Pokud se u psa prašivina projeví, je důležitá okamžitá návštěva veterináře, který předepíše speciální spot-on preparát k nakapání na kůži nebo do koupele. Je nutné přeléčit všechna zvířata, které přišla s nemocným psem do kontaktu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zoonózu, je toto onemocnění dočasně přenosné i na člověka. Projevuje se svědivou vyrážkou. Po vyléčení psa dojde k samovolnému vyléčení i člověka. Starostové obcí Homole a Včelná apelují na majitelé psů, aby své mazlíčky při vycházce nenechávali navolno. 

Foto pixabay.com

Štítky nebezpečí, psi, nemoc, nákaza, Homole, pes, Boršov, Včelná

V Boršově a okolí se vyskytla prašivina. Pro psy je velmi nebezpečná a přenosná na člověka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.