Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Čechy se ženou bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem

Čechy a Českomoravskou vrchovinu dnes, v pondělí 11. června, odpoledne a večer zasáhnou silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Na některých místech při nich může napršet v úhrnech až kolem 50 milimetrů srážek. V noci bouřky zeslábnou, v úterý 12. června odpoledne a večer se ale na jih území vrátí. Vzhledem k očekávanému dešti se hladiny menších a středních řek zejména na Šumavě a v Brdech mohou zvednout, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové očekávají, že při bouřkách dnes může ojediněle spadnout v úhrnech kolem 30 milimetrů deště a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V jihozápadních, jižních a středních Čechách mohou být bouřky velmi silné s úhrny srážek kolem 50 milimetrů a větrem o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Obdobně silné bouřky se mohou v úterý odpoledne a večer znovu objevit v jižní polovině území. V noci na středu 13. června bude bouřková činnost sice ustávat, ale pršet nepřestane, přičemž ve středu mohou být srážky i vydatnější. V oblastech s větším nasycením půdy to může vést k vzestupům hladin řek, doplnili meteorologové.

Současně nevyloučili zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí silnic a chodníků. Kvůli silnému větru by lidé měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, počasí, bouřka, výstraha, déšť, srážky, meteorolog, předpověď, Šumava, Česko, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Českomoravská vrchovina, Brdy, Středočeský kraj, přívalový déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Čechy se ženou bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.