Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na čtyřech místech jižních Čech byl rekordně silný mráz

Čtyři teplotní rekordy naměřili dnes 28. února meteorologové na Táborsku, v Churáňově a u Blatné. Největší mráz byl v Pohoří na Šumavě, kde meteorologové zaznamenali minus 22,3 stupně. Podle dispečera Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimila Zikmunda jsou všechny silnice v kraji sjízdné bez omezení.

Nejsilnější mráz, minus 22,3 stupně, byl dnes v Pohoří na Šumavě, druhou nejnižší teplotu naměřili meteorologové na šumavském vrcholu Plechý, minus 20,7 stupně. „Pak už to bylo teplejší než minus dvacet,“ řekla Plášilová.

Meteorologové zaznamenali čtyři teplotní rekordy. V obci Hlasivo na Táborsku bylo dnes 28. února minus 18,2, původní rekord z roku 1986 činil minus 15 stupňů. Na Churáňově bylo dnes minus 19,1, je tak překonán rekord minus 18,2 stupně z roku 1986. V Kocelovicích u Blatné na Strakonicku klesla dnes teplota na minus 16,8, zatímco v roce 1986 byla minus 15,8 stupně. V Nadějkově u Tábora bylo dnes minus 15,3, o jeden stupeň chladněji než při dosavadní rekordní teplotě z roku 2005. „Jsou to stanice, které mají víc než třicet let pozorování,“ řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. .

V jižních Čechách bude dnes oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Později místy i polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus osmi do minus pěti, na horách v 1000 metrech kolem minus 14 stupňů.

Všechny silnice v jižních Čechách jsou suché, vymrzlé. „Neměl by být žádný problém. Na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku napadl v noci jemný poprašek sněhu, ale nic zásadního, ten sníh na silnici nezůstával. Řidiči by si měli dát pozor pouze v místech, která jsou udržovaná inertním posypem, na silnicích nižších tříd,“ řekl dispečer Zikmund.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zima, mráz, chlad, počasí, předpověď, silnice, Jihočeský kraj, Šumava, okres Tábor, Blatná, Churáňov, Hlasivo, Český hydrometeorologický ústav, Kocelovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na čtyřech místech jižních Čech byl rekordně silný mráz  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.