Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zjistění dTestu: V bezlepkových těstovinách je lepek

 
úterý, 25. prosince 2018, 11:31

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku“.

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat. „Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ zamýšlí se Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se čtenáři dozvědí, které fusilli jsou opravdu bezlepkové.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Nevíte, co s nechtěnými dárky? Věnujte je lidem s vážným duševním...

pondělí, 24. prosince 2018, 16:49

Známe to každý. Pod stromečkem se od Ježíška vždy objeví něco, co už máme, co se nám tak trochu nehodí a nebo to není úplně nás...

VIDEO: Pekař s Arpidou vydali klip k nové písni Naděje je

pondělí, 24. prosince 2018, 13:12

Den před Vánoci nadělil Pekař s kapelou K.R.B svým fanouškům dárek v podobě klipu k nové písni Naděje je. Natáčel se na jihu Čech...

ANKETA: Popelka nebo Maruška? Jaká vánoční pohádka je nejoblíbenější?

pondělí, 24. prosince 2018, 08:06

K Vánocům kromě jídla, dárků a koled patří neodmyslitelně také pohádky. V Česku jich máme hned několik, které by do sváteční...

Na bílé Vánoce a leden můžeme letos zapomenout

neděle, 23. prosince 2018, 11:44

Bílých Vánoc se letos děti opět dočkají pouze na horách. Konec roku bude, stejně jako začátek nového, tradičně na blátě.

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Šedá ekonomika podle většiny Čechů brzdí ekonomický růst. Jak s problémem bojují města?

Pojem šedá ekonomika se v médiích objevuje v posledních letech čím dál častěji. Co si ale pod tímto pojmem představit a jak s touhle temnou stránkou ekonomiky bojují česká města? Na to se zeptala redakce Drbny v malém průzkumu.

(NE)OBYČEJNÍ: Slýchávám, že v Olomouci je to pomalý a v hajzlu. Všechno to špatný si ale každý nosí v sobě, říká režisér Vít Hradil

Vít Hradil je rodilý Olomoučák, už dlouhou dobu ale pravidelně cestuje za prací na různá místa v republice i do zahraničí. Společným jmenovatelem jeho práce je film – Vít se totiž živí jako režisér, kameraman či střihač. Jak se ke své práci dostal a ačkoli je neustále kvůli práci mimo Olomouc, co ho táhne zpátky do svého rodného města?

PRŮZKUM: Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže od roku 2006

Důvěra v prezidenta Vladimira Putina klesla na nejnižší úroveň za posledních 13 let, tvrdí průzkum státní agentury VCIOM. Ruskému prezidentovi podle něj věří pouze 33,4 procent respondentů, což je oproti prosinci pokles o více než dvě procenta. Informoval o tom dnes deník The Moscow Times. Jedná se již o druhý průzkum po novém roce, který signalizuje snížení důvěry Rusů vůči Putinovi.