Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Deset rad, jak houbám prodloužit život

 
neděle, 16. září 2018, 10:12

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků je sušení hub. Časopis dTest přinesl několik tipů na zpracování a uchování hub pro pozdější spotřebu. Abyste si na oblíbených pokrmech mohli pochutnat i mimo hlavní sezónu, zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

Pokud nestihnete z čerstvých hub něco uvařit, uchovejte si zdravé a pevné kusy k pozdějšímu použití. „Způsobů, jak houbám prodloužit život, je celá řada, tím nejběžnějším typem je sušení,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Nejčastější chybou začátečníků je, že nenechají plátky pořádně doschnout. Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 procent na 5 procent, čímž se zabrání růstu plísní. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se. Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly plísním ani molům.“

Mražené houby

Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.

Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, tak zkuste syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1. Následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila. Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu připraveného z kilogramu soli a litru vody. Postup je stejný jako u prokládání solí. Houby napěchujte do sklenice a nechte nahoře trochu prostoru. Napěchovanou sklenici zalijte připraveným svařeným solným roztokem, který by měl sahat asi 1 cm nad vrstvu hub.

Houby ve vlastní šťávě

Dušení hub ve vlastní šťávě a následná sterilace je další alternativou. Řádně očištěné a nakrájené houby propláchnete přes sítko a podusíte v hrnci za občasného míchání. Můžete přidat malé množství soli. Vychladlou směs uložíte do sklenic a zalijete šťávou, kterou houby pustily. Pokud je šťávy málo, dolijte ji převařenou vodou. Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá těsně pod bodem varu (cca 95 °C) necelou hodinu. Druhý den je potřeba sterilaci zopakovat.

Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganizmy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu. Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice. Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.

Blanšírování a uzení

Houby zpracované blanšírováním lze dále udit. V takovém případě je potřeba blanšírovat výhradně opravdu tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem. Po vyuzení je můžete zpracovat do sladkokyselého nálevu a sterilovat.

Kdo má rád kyselé, může u sladkokyselého nálevu vynechat cukr nebo naložit houby přímo do octového nálevu. Pro tento způsob zpracování se hodí malé houby, například ryzce. Aby se houby nemusely ještě dále konzervovat sterilací, připravte si 2% octový nálev. V obchodech je běžně k sehnání ocet 8%, který je třeba naředit vodou. Na přípravu zhruba litru nálevu je potřeba 100 ml vody, 30 g soli a 870 ml octového nálevu.

Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým tukem a vloží do sklenic, případně se nejdříve mohou naskládat do sklenic houby a poté přelít tukem, typicky sádlem. Následně je nutné provést hodinovou sterilaci na 95 °C s opakováním po dvou dnech. Takto konzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky na jakýkoliv houbový recept.

Zkvašování hub se u nás moc nepoužívá, jedná se ale o velmi starou metodu. Oblíbeným typem hub pro kvašení jsou hřiby, lišky, ryzce a václavky. Očištěné houby se v celku předvaří v 2% solném roztoku. Poté se vyndají na sítko, propláchnou a nechají okapat. Následující postup je podobný jako u zelí. Houby se kladou do kameninových nádob či škopků. Zalijí se nálevem složeným z vody, soli, cukru a živého jogurtu. Podle chuti lze přidat i koření. Důležité je, aby byly všechny houby pod hladinou a zatížené. Houby kvasí v závislosti na podmínkách zhruba 4 týdny. Využít je lze jako přílohu k masu nebo třeba do salátů.

Další rady na konzervaci hub najdete na webu.

Tisková zpráva
 


 

Kam dál?

Aktualizováno 20. září 2018, 13:00

Juraj Thoma odpovídal čtenářům Budějcké Drbny

čtvrtek, 13. září 2018, 18:31

Chystáte se k volbám, ale řešíte dilema, komu dát svůj hlas? Chtěli jste znát odpovědi na své otázky kolem aktuálního dění v...

Aktualizováno 18. září 2018, 8:59

Strážníci chytili při činu mladíky, kteří jezdili do Budějc krást...

středa, 12. září 2018, 11:59

Pozornosti strážníků neuniklo neobvyklé chování dvou mladíků před českobudějovickou sportovní halou. Když totiž uviděla dvojice...

Publikum budějcké Paluby bude bavit Aleš Háma

neděle, 16. září 2018, 08:56

Český herec, zpěvák, kytarista a skvělý moderátor Aleš Háma bude dalším, kdo usedne do Křesla pro hosty v českobudějovické...

V Budějcích opět řádí podomní prodejci. Nabízejí levnější energii

neděle, 16. září 2018, 07:16

Přesně po týdnu, kdy řešili českobudějovičtí strážníci podomní prodejce, kteří na sídlišti Vltava nabízeli levnější energii, se...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • VIDEO: Na budějckém nádraží se předvečer...

  • To je strašná divočina. Kdo tohle vymyslel,...

  • GLOSA: Lukáš Dvořák aneb malý velký muž

  • Po šestnáctileté dívce pátrají...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Auto bez filtru od října neprojde emisemi

Hustý dým z výfuků aut výrazně zhoršuje kvalitu ovzduší a útočí na lidské zdraví. Na vině jsou zejména dieselové motory se zaneseným, nefunkčním nebo vymontovaným filtrem pevných částic. Od 1. října 2018 se změní způsob měření a kontroly emisí, auta s vysokou kouřivostí neprojdou.

Špion, který vám nesahá ani po kotníky. Co všechno o vás ví domácí robotický vysavač

Technologický pokrok čím dál více přibližuje utopický obraz budoucnosti, který může začínat i uvnitř našeho vlastního obýváku. Robotický vysavač čistí podlahy zatímco jsme v práci, v bytě zatopí termostat ovládaný přes mobil, nákupní seznam ohlídá chytrá lednice. Tohle pohodlí ale není bez rizika.

Dopravní odbor nesouhlasí s podobou provizorní lávky v Troji

Provizorní lávka v Troji, kterou chce hlavní město postavit na místě loni zřícené lávky, obdržela nesouhlasné stanovisko od odboru dopravy Prahy 7. Důvodem je podle odboru nevyhovující šířka lávky. Vyplývá to z vyjádření úřadu, které na sociální síti zveřejnil primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Trojská lávka se zřítila loni v prosinci, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Případ nadále vyšetřuje policie. Lidi nyní v Troji přepravuje přívoz.