Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tradiční a oblíbený festival Okolo Třeboně přinese prověřenou kvalitu i tanec

Pět dní plných hudby a zábavy nabídne letošní 27. ročník festivalu Okolo Třeboně, kterým pokaždé začínají prázdniny. Proto svůj program orientuje tak, aby si z něj vybrali lidé z různých věkových skupin – a vysoké renomé přehlídky správnost tohoto trendu potvrzuje.

Stejně jako tradiční důraz na muzikantskou pohodu, která festival Okolo Třeboně vždy charakterizuje a díky níž se organizátorům trvale daří získávat pro Třeboň ty nejlepší hudebníky z mnoha žánrů. Zároveň prostřednictvím soutěže Houpací kůň dá i letos velký prostor začínajícím písničkářům i kapelám a podpoří je v rozletu.

„Za ty dlouhé roky, kdy festival pořádáme, jsme už získali dostatek zkušeností k tomu, abychom ho vyladili pro potřeby našeho krásného města, které už je samo o sobě zárukou příjemné nálady a odpočinku. Proto nikdy nebudeme megafestivalem a místo experimentů nabídneme prověřenou kvalitu. Zachováme i trend posledních let, který se nám velmi osvědčil – snažíme se, aby publikum dostalo hodně příležitostí si zazpívat,“ vysvětluje ředitel festivalu a hlavní dramaturg Pavel Barnáš.

Ohlédnutím za bohatou tradicí festivalu bude opět výstava fotografií, která po loňské premiéře zaznamenala tak velký ohlas, že se organizátorům další fotografie a podklady jen hrnou. Je to i šance prohlédnout si vývoj vizuálního stylu přehlídky, návrhy plakátů a triček a samozřejmě spatřit mnohé dnes již slavné muzikanty v dobách jejich mládí, což většinou budí úsměv. Už nyní lze ochutnávky z jednotlivých ročníků vidět na Facebooku festivalu.

Zahájení tradičně obstará Divadlo Járy Cimrmana

Leitmotivem letošního ročníku budou snímky z vystoupení Divadla Járy Cimrmana, které festival Okolo Třeboně vždy zahajuje a má zde mnoho příznivců. „Jeho členové mají Třeboň i náš festival rádi, což se projevilo i v tom, že naší fotografce Janě Škrabánkové dali důvěru a pustili si ji dokonce do pánské šatny,“ upozorňuje Barnáš. Vznikly tak unikátní snímky, které se dostaly i do knihy o historii DJC a budou vystaveny v Domě Štěpánka Netolického.

Program festivalu Okolo Třeboně, který se odehraje od 28. června do 2. července, zahájí ve čtvrtek Divadlo Járy Cimrmana hrou Němý Bobeš. Další návrat prověřené kvality na sebe nedá dlouho čekat: hned v pátek 29. června vystoupí po loňském úspěchu v zámeckém parku opět Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. „Pánům se toto prostředí při loňském vystoupení natolik zalíbilo, že přišli s návrhem vytvořit zde prostor, kde si bude moci publikum i zatančit. Moc se na to těšíme, bude to v našem programu novinka,“ vysvětlil Barnáš.

Sobota 30. června bude jako vždy nejnabitějším dnem festivalu, protože po celý den se bude odehrávat klání začínajících hudebníků Houpací kůň. Do letošního finále se dostali: Faux Pase Fonet, Huménečko, Kupodivu, Meziměsto, Passage, Pavel Čadek a Úcellová skupina a Terrakota. Díky hlasování na facebooku i novým pravidlům má tato soutěž čím dál větší dopad: například za poslední tři roky se do ní přihlásilo na 200 písničkářů a kapel, jejichž muziku si poslechnou desítky odborníků z hudebního světa, kteří doporučí ty nejlepší do finále.

Loni vyhrála soutěž Houpací kůň kapela Isara z Mladé Boleslavi, která se na velké pódium v Třeboni vrátí v úvodu večerního koncertu a přivítá i letošního vítěze. Poté nastane ten správný čas pro společné zpívání s publikem – od 20 hodin se v zámeckém parku vystřídají legendy: nejprve sourozenci Ulrychovi s kapelou Javory a poté Pavel Lohonka Žalman.

Chybět nebude ani tradiční nedělní mše za muzikanty

V programu nebude chybět ani tradiční nedělní mše za muzikanty, kterou ozdobí Jaroslava Tajanovská - sólo hobojistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu, která se představí také jako zpěvačka za doprovodu varhaníka třeboňského kostela Jana Zábranského.V neděli večer pak ve Schwarzenberské hrobce od 20 hodin vystoupí dlouholetý člen Spirituál kvintetu Dušan Vančura se svým vokálním souborem Antikvartet. Ten byl „znovuzaložen" v roce 2013 a má široký repertoár, který sahá od klasické čtyřhlasé sborové literatury až k lidovým písním a ke spirituálům, jež zpívá převážně ve vlastních úpravách a s vlastními texty. Hostem tohoto večera bude herec Petr Nárožný.

O den později festival zakončí další prověřená kvalita: zahraje a zazpívá rocker Roman Dragoun český hudebník, klávesista, zpěvák a skladatel známý ze skupin Progres 2, Futurum, Stromboli a T4, osobnost uvedená do Beatové síně slávy. V Třeboni se v pondělí 2. července od 20 hodin ve Schwarzenberské hrobce představí se svým sólovým repertoárem.

Více lze najít na webu Okolo Třeboně.

Další letošní třeboňské akce

  • 23. července: Václav Hudeček a Musica Lucis Praga (20:00 hodin)
  • 3. srpna: Asonance (20:00)
  • 4. srpna: Vojtěch Dyk & B-Side Band (20:00) 
  • 7. září: Petr Malásek /klavír/, Lenka Nová /zpěv/ (20:00)
  • 8. září:  Pavel Barnáš  a přátelé …(20:00)
  • 9. září: Zavírání plavecké sezóny - pláže rybníka Svět
  • 12. října: Nezmaři a Sdružení symfoniků Symfonického orchestru Českého rozhlasu (19:00)
  • 13. října: Katapult turné 2018 - Šťastné narozeniny (19:00)
  • 1. prosince: Třeboňští pištci - Vánoční koncert k 45. výročí souboru (19:00)

 

Autoři

Štítky kultura, Okolo Třeboně, program, divadlo, hudba, kapela, festival, Třeboň, hudební skupina, houpací kůň, soutěž, trend, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, tanec, Facebook, Petr Nárožný, Václav Hudeček, Ondřej Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční a oblíbený festival Okolo Třeboně přinese prověřenou kvalitu i tanec  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.