Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce žijí majálesem. Tradiční studentský festival láká i přes nepřízeň počasí

Počasí organizátorům Budějovického Majálesu nepřeje, přesto mladí dobrovolníci na Sokolském ostrově pracují, aby připravili co možná nejlepší podmínky pro páteční program na Sokolském ostrově. Dnes, v pátek 25. května, tak městem projde průvod čítající na čtyři tisíce studentů, po kterém budou následovat koncerty českých i zahraničních kapel. Vyvrcholí tím festival, který během jednoho týdne nabídl 150 bodů programu na více než dvanácti místech ve městě.

Celý týden se těšily akce vysoké návštěvnosti. Obzvláště si organizátoři pochvalují program, který probíhal na Náměstí Přemysla Otakara II. a Sokolském ostrově, kde na celý týden vyrostla místa vytvořená přímo na míru Budějovickému Majálesu. „Povedlo se nám zrealizovat ojedinělé lokace, které majálesovou atmosférou přímo dýchaly,” usmívá se Michaela Šimková, programová ředitelka festivalu.

Majálesový týden však nebyl jen o kultuře, do festivalu se zapojilo na šestnáct středních škol z Českých Budějovic a Českého Krumlova. Každá škola si vybrala svého zástupce, kandidáta na krále Majálesu, který celý týden bojoval o hlasy od veřejnosti. Hlasování probíhalo na základě studentských vystoupení, body však mohli získat i účastí ve sportovních soutěžích. Tři kandidáti s největším počtem hlasů se v pátek utkají o královskou korunu v závěrečné disciplíně, které však předchází průvod škol.

Průvodu se účastní na čtyři tisícovky studentů

Průvodu se každoročně účastní na čtyři tisícovky studentů v tématických převlecích. Vyjde se v pravé poledne z Háječku u českobudějovické hvězdárny, průvod projde historickým centrem města a skončí na Sokolském ostrově. Zde finalisté absolvují závěrečnou disciplínu v podobě opičí dráhy inspirované tématy škol. Po průvodu začne program na Velké stage. „Počasí nám letos nepřeje, přesto jsme hned začali pracovat na tom, aby si každý návštěvník odnesl ten nejlepší zážitek,” uvádí David Mulica, ředitel festivalu. „Sháníme holínky, ohřevné fukary a další vymoženosti, které by zpříjemnily nepřízeň počasí,” dodává.

Budějovický Majáles už má s deštěm bohatou zkušenost, vzpomeňme na ročník 2013, kdy se zničil trávník za sportovní halou. Ani další ročníky se dešti nevyhly, a tak se organizátoři rozhodli dokonce zařadit kapku do svého loga, protože déšť je pro mnohé symbolem Budějovického Majálesu.

Vyvrcholení majálesu bude stát za to

„Vždycky jsme si s nepřízní počasí dokázali poradit, v těchto chvílích je pro nás však nejdůležitější podpora našich fanoušků, kteří nás nezklamou ani v těch nejvypjatějších momentech,” říká s nadějí v hlase David Mulica. „Věříme, že si přijdou užít vyvrcholení festivalu s námi nehledě na počasí,” dodává.

Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na zástupce rakouské hudební scény Leyya a Gudrun Von Laxenburg. Britskou hudební scénu bude zase reprezentovat duo Too Many T’s, ale majálesová dramaturgie nezapomněla ani na české a slovenské hudební lahůdky. Vystoupení oblíbené budějovické kapely VEES, která letos křtí své druhé album, bude jedním z vrcholů celého festivalu. K namáhání představivosti svými texty vyprovokuje WWW + Fajt. Ze slovenské scény se pak můžete těšit na Živé Kvety s Luciou Piussi v čele. „Tak přijďte i vy dnes, v pátek 25. května, podpořit festival, na kterém celý rok pracují mladí studenti bez nároku na honorář. Nebude Vás to stát ani korunu a rozhodně si odnesete nezapomenutelný zážitek," láká na finiš Budějovického Majálesu Michaela Šimková.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky společnost, kultura, program, průvod, Král majálesu, Budějovický Majáles, České Budějovice, festival, Přemysl Otakar II., David Mulica, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce žijí majálesem. Tradiční studentský festival láká i přes nepřízeň počasí  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.