Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ANKETA: Budějce touží po centru vodního světa. Chtějí ho mít v bývalých kasárnách Čtyři Dvory

Územní studii areálu bývalých kasáren Čtyři Dvory si nechá udělat město České Budějovice. Má s lokalitou mezi sídlišti Vltava, Šumava a přírodní rezervací Vrbenské rybníky velké plány. Hodlá tam vybudovat akvapark a moderní bydlení s kompletní občanskou vybaveností.

Centrum vodního světa by mělo vyrůst v místě bývalého vojenského tankového cvičiště kasáren Čtyři Dvory v Českých Budějovicích. „Jsme jediným krajským městem v České republice, které nemá akvapark. Lidem moderní vodní svět chybí, chtějí ho," konstatoval náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Město si nyní nechá vypracovat územní studii lokality bývalých kasáren, kde by kromě akvaparku, který by se měl být rozsahově blížit centru vodního světa v rakouském Gmündu, mělo vzniknout také moderní bydlení včetně občanské vybavenosti. 

„Zamýšlenou bytovou zástavbou ale nechceme vytvořit další klasické sídliště. Chceme tam mít živou lokalitu s moderními byty," podotkl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. Ten zároveň dodal, že České Budějovice nemají jiné místo, kde by bylo možné takový záměr uskutečnit, kde by bylo možné vybudovat takovou infastrukturu. „Je to ideální místo, pro záměr jako stvořené," podotkl Podhola s tím, že město nedopustí, aby se místo rozprodalo developerům.

Vodní svět zatím Rejnoka do Čtyř Dvorů nepustí

Ve zmiňovaném areálu o rozloze několika desítek hektarů měl původně vyrůst takzvaný Rejnok, nebo-li multifunkční Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka. Přednost ale dostane akvapark a byty, a je otázkou, jestli se ještě vůbec na Rejnoka někdy dostane. Radní totiž Rejnokem nebyli a nejsou nadšení.

„Tento projekt je zastaven, už skoro čtyři roky. Většinový názor vedení města je, že až šestimiliardová investice do stavby Rejnoka a poté stomilionové náklady na roční provoz, jsou příliš vysoké částky, pro město neúnosné. Byť je to stavba úžasná, je nemyslitelné, abychom se do něčeho takového pouštěli, Nemáme na to," vysvětlil František Konečný.

Stavbu Rejnoka za přibližně dvě miliardy korun navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický. Toho stavba koncertního a kongresového centra v Budějcích zaujala. Při tvorbě studie se radil s významnými hudebníky, navštívil obdobná zařízení v Evropě. Se svým týmem Future Systems navrhl Kaplický pro Budějce černý zvlněný objekt připomínající rejnoka. Přípravy stavby byly ale na podzim 2014 zastaveny kvůli nejasnostem kolem investora.


Kaplického Rejnok.

Potřebují České Budějovice akvapark?

Celkem hlasovalo775 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky akvapark, Rejnok, kasárna, Čtyři Dvory, České Budějovice, aquapark, Vltava, Šumava, František Konečný, Vrbenské rybníky, Jan Kaplický, Petr Podhola, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budějce touží po centru vodního světa. Chtějí ho mít v bývalých kasárnách Čtyři Dvory  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.